Program posvećen Marčelu Brajnoviću u Klubu Pulske filmske tvornice

Program posvećen nedavno preminulom nadrealnom umjetniku, proroku i slikaru Marčelu Brajnoviću bit će održan u četvrtak, 13. svibnja s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice.

U sklopu programa bit će prikazan dokumentarni film „Rat za Harmagedon“ redatelja Zdravka Mustaća, a sa okupljenom publikom u Klubu Pulske filmske tvornice te sa Zoom publikom o povezanosti načina života, mišljenja svijeta i stvaranja umjetnosti osebujnog Marčela Brajnovića kroz njegovo djelo „Rat za Harmagedon“ razgovarat će multimedijalni umjetnik i pedagog Tomislav Brajnović te akademska kiparica i pedagoginja Roberta Weissman Nagy.

Marčelo Brajnović (22. lipanj 1934. – 12. travanj 2021.) umjetničkog nadimka Ilijah, rođen je u Rovinjskom Selu. Kao 19-godišnjak izlaže na Prvom filmskom festivalu u Puli 1953. s grupom Val di bora koju osim Marčela čine Bruno Mascarelli, Zora Matić i Žarko Naunović. Jedan od osnivača Umjetničke kolonije Rovinja i rovinjske Grisije.

U Zagrebu 1960. godine završava Školu primijenjene umjetnosti. Od 1965. godine bio je član HDLU. Kao umjetnik pokazuje široki spektar interesa, od skulpture, crteža, slikarstva, pa do konceptualnih instalacija, performansa i pisanja. U mladosti bio je blizak Novim tendencijama, minimalizmu, apstraktnoj slici, da bi kasnije, slijedom odlaska i djelovanja u Italiji, naglašenije djelovao u području nadrealnog. Djela su prožeta duhom postmodernizma. Najpoznatije mu je djelo instalacija „Rat za Harmagedon“. Umjetnički se oslovljava veleposlanikom Veleposlanstva Kraljevstva Božjeg Golo Brdo, Rovinjsko Selo Kraljevina Hrvatska. Radio je u Rovinjskom Selu u vlastitoj umjetničkoj rezidenciji na Golom Brdu.

Igor Zidić, Vladimir Bužančić i Branko Cerovac ukazivali su hrvatskoj javnosti kako se premalo govori o Brajnovićevom umjetničkom djelu, iako je izlagao na brojnim izložbama u inozemstvu na kojima je dobio nagrade (Rovinj, Milano, Pistoia, Varrena, Torino) i iako su mu djela dio stalnih postava brojnih galerija, nacionalnih i privatnih kolekcija diljem svijeta.

Tomislav Brajnović rođen je u Zagrebu, a završio je srednju školu grafičkog dizajna u Puli u klasi profesora Ivana Obrovca. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1999. godine u klasi profesora Đure Sedera. Predaje Nove medije, Mapiranje grada i Rekontekstualizaciju na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Djeluje kao multimedijalni umjetnik  koji kontinuirano izlaže u hrvatskim i međunarodnim galerijama i muzejima te objavljuje radove i tekstove na društvenim platformama. Od 2007. godine vodi projekt ‘Studio Golo Brdo’, umjetnički rezidencijalni program i galeriju suvremene umjetnosti u Istri. Autor je i projekta ‘Večera s umjetnikom’, a nedavno je pokrenuo seriju razgovora uživo pod nazivom ‘Duhovna revolucija’. Svoje umjetničko djelovanje velikim dijelom prebacuje u područje društvenih medija naglašavajući važnost i relevantnost poruke u realnom vremenu.

Roberta Weissman Nagy rođena je u Puli gdje završava srednju umjetničku školu pod vodstvom profesora Ivana Obrovca. Akademiju likovnih umjetnosti završila je u Beogradu, na Odsjeku za kiparstvo i likovnu pedagogiju, u klasi profesora Jovana Kratohwilla. Stvara inspirirana metalom kao polaznim materijalom u promišljanju vizualnih rečenica u prostoru. Osim skulpture bavi se izvaninstitucionalnim oblikom edukacije i multimedijom. Uz iznimno aktivnu umjetničku praksu, bavi se i pedagoškim radom. Za svoj je stručni rad višestruko je nagrađivana. Izlagala je na brojnim kolektivnim i samostalnim izložbama u zemlji i svijetu.

Ulaz na projekciju je besplatan. Svi koji žele prisustvovati projekcijama uživo, mole se da se jave na klub.pft@gmail.com kako bi zbog ograničenog broja mjesta najavili svoj dolazak na vrijeme.

Svi koji događaju žele prisustvovati online, mogu to učiniti putem Zoom linka:

http://bit.ly/BrajnovicM

Meeting ID: 884 0056 3351

Passcode: 281973

Program kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 4 = 9

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum