Razgovor s pročelnikom Vladimirom Torbicom na temu nove kulturne strategije Istarske županije u pulskom Circolu

Razgovor s pročelnikom Vladimirom Torbicom na temu nove kulturne strategije Istarske županije bit će održan u četvrtak, 13. svibnja s početkom u 13 sati u pulskom Circolu Zajednice Talijana. Razgovor će voditi Irena Boljunčić Gracin, a organizatori su Istarska kulturna agencija i Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika.

„Tijekom razgovora s Vladimirom Torbicom, pročelnikom Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije osvrnut ćemo se na provedbu Strategije s naglaskom na činjenicu što je do sada provedeno i koji su rezultati ostvareni, odnosno jesu li ti rezultati doprinijeli razvoju kulture i umjetnosti u županiji. Nadalje ćemo propitivati koja su kapitalna ulaganja u sektoru ostvarena i jesu li time poboljšani uvjeti rada i provedbe programa kulturnih organizacija, djelatnika i umjetnika. Razgovarat ćemo i o sustavu dodjele potpora putem natječaja za Javne potrebe u kulturi Istarske županije, prati li taj sustav smjernice propisane IKS-om ili je možda potrebna reorganizacija sustava. Također ćemo se osvrnuti i na trenutno stanje sektora s obzirom na krizu s kojom je suočen te na moguće programe oporavka“, piše u pozivu na razgovor.

Istarska kulturna strategija (IKS) kreirana je za razdoblje od 2014.-2020. godine te je u najavi izrada nove strategije za iduće razdoblje. IKS 2 2014.-2020. pripremljena je netom nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju što je bio važan čimbenik u definiranju daljnje kulturne politike Istarske županije kako bi se uskladila s europskim smjernicama za razvoj kulture te otvorila niz novih mogućnosti za razvoj sektora i financiranje. S druge strane, kraj provedbe IKS-a 2014.-2020. obilježila je velika kriza u sektoru koja je uzrokovana COVID-19 pandemijom. Strategiju je definirala provedba pet ključnih ciljeva: 1. Unaprijediti rad ustanova u kulturi i neinstitucionalnog kulturnog sektora 2. Unaprijediti nakladničku djelatnost u Istri 3. Izgraditi novu kulturnu infrastrukturu namijenjenu umjetničkoj produkciji, edukaciji, prezentaciji i čuvanju građe 4. Učinkovitije upravljati kulturnom infrastrukturom, ustanovama, uslugama i projektima 5. Povećati interes javnosti za kulturnu baštinu i suvremenu umjetničku produkciju te produbiti njihovo razumijevanje.

Događaj je organiziran u skladu s epidemiološkim preporukama. Broj sudionika/ca je ograničen.

Priredio B. V.

Leave a Reply


8 − 1 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum