Simpatičan dokumentarac o rodama i ljudima

KINO: STARAC I RODA, redatelja Tomislava Jelinčića

Tijekom lipnja u domaća kina sletio je dugometražni dokumentarac „Starac i roda“, redatelja i televizijskog novinara Tomislava Jelinčića, koji je imao iznimno dobru promociju u hrvatskim medijima.

Dijelom je razlog tome televizijska slava autora, a dijelom i medijski razvikana tema kojom se bavi. Jelinčić u svom filmu obrađuje ljubav između rode Malene, koja gotovo tri desetljeća živi u Slavonskom Brodu sa svojim dobročiniteljem Stjepanom Vokićem, i Klepetana koji svakog proljeća dolijeće iz dalekih krajeva da bi s Malenom napravio potomstvo.

Iako bi takva tema možda bila zanimljivija nekom inozemnom gledatelju koji ne zna ništa o tom slučaju, za razliku od nas Hrvata, redatelj Jelinčić se je prilično dobro snašao u cijeloj priči. Pritom je imao sreću da je umirovljenik Vokić vrlo zanimljiva osoba, svojevrsni osobenjak dobrog srca i slabih socijalnih vještina, koji se puno bolje snalazi sa životinjama nego s ljudima, a film se više bavi odnosom njega i rode Malene, kako to hemingvejski intoniran naslov sugerira, nego „ljubavnom“ pričom između Malene i Klepetana.

Ako tome pridodamo vizualnu privlačnost filma (snimatelj Alan Stanković), rezultat je vrlo simpatičan i prihvatljiv širokom rasponu gledatelja, od osnovnoškolske djece do umirovljenika. Kako to lokalni svećenik u jednoj sekvenci filma vrlo slikovito predočava, ova priča o rodama ujedno je i priča o ljudima i njihovim odnosima.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


+ 7 = 16

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum