Nagrade 19. Liburnia Film Festivala


Dodijeljene su nagrade 19. LFF-a, a izbor žirija bio je potpuno drugačiji nego kod lanjskog izdanja.

Dok je lani pobijedila Renata Poljak s osebujnim filmom „Porvenir“, ove godine su filmovi slične estetike na granici dokumentarnog i eksperimentalnog (Horizont, Split, Uvala) potisnuti na marginu, a nagrađeni su narativno klasičniji dokumentarci. To se naročito odnosi na dugometražni dokumentarac „Tvornice radnicima“ (redatelj Srđan Kovačević), koji je proglašen najboljim filmom, i kratkometražni „Martin Torpedo“, dobitnikom nagrade za najbolji regionalni film.

Publika je također nagradila klasičniji dokumentarac „Jedna od nas“, redatelja Đure Gavrana, koji se bavi intrigantnom tematikom nasilja u obitelji. Dugometražni dokumentarac „O jednoj mladosti“, redatelja Ivana Ramljaka, bio je najveći hit sezone 2020/2021 pa je i na LFF-u očekivano pokupio nagradu i to za najbolju režiju. Nagradu za najbolju montažu i posebno priznanje osvojio je „Bijeli Božić“ Josipa Lukića, dok je „Nulti krajolik“ (redatelj Bruno Pavić) nagrađen za najbolju fotografiju (Andrea Kaštelan) i najbolji dizajn zvuka (Vjeran Šalamon).

Iako na LFF-u žiriji često znaju iznenaditi i nagraditi filmove koji su manje poznati i medijski eksponirani, ove godine to nije bio slučaj. Odabir žirija bio je prilično konvencionalan, odnosno išlo se je na sigurne adute što se tiče odabira tematike i načina njihove obrade.

 

E. L.

Leave a Reply


− 1 = 3

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum