27. PUF – Međunarodni kazališni festival – četvrti dan

Život je misterija…

• Kako ljubav opisuju tekstovi pop pjesama i na koji se način oni razlikuju od stvarne slike odnosa među ljudima glavna je problematika ove predstave, no ona je ipak više od toga • Unatoč svojoj vedroj i šaljivoj prirodi predstava „Kad je ljubav ušetala“ uspijeva biti i dirljiva i nježna jer kao što kaže lajtmotiv koji se proteže kroz cijelu izvedbu – „Život je misterija“ •

• „Kad je ljubav ušetala“ („When Love Walked ln“) naziv je plesne predstave Yossi Berg & Oded Graf Dance Theatre iz Izraela s kojom je u srijedu, 15. rujna u Istarskom narodnom kazalištu nastavljen 27. PUF – Međunarodni kazališni festival.

Photo: Efrat MAZOR

Zasad najzabavnija i najopuštenija predstava ovogodišnjeg PUF-a oduševila je publiku svojim neodoljivim šarmom. Dva plesača i jedna plesačica (Ofri Mantell, Tal Adler Arieli i Yossi Berg) dočekuju publiku i smještaju svakog gledatelja oko plesnog partera. Slijedi ples zagrijavanja u potpunoj tišini u kojem se već naziru elementi koje će detaljnije razrađivati tijekom izvedbe. Na početku sve nalikuje na klasično minimalističku predstavu u kojoj neće biti puno obrata, no osmjeh na licima i u očima izvođača priča jednu sasvim drugačiju priču. Kada plesači počinju istovremeno i pjevati malo tko u publici uspjeva ostati ozbiljan. Bezbroj ljubavnih stihova iz bezbroj pop pjesmuljaka istovremeno podcrtavaju i komentiraju radnju, a komičnih trenutaka ima napretek. Komedija se pojačava kada svatko od plesača/pjevača na šaljiv način ispriča svoju biografiju, a predah od pjevanja im daju cjelovite snimke pjesama poput „Smalltown Boy“ Bronski Beata, „Wicked Game“ Chrisa Isaaca, „Enjoy the Silence“ Depeche Modea ili „Modern Love“ Davida Bowiea…

Kako ljubav opisuju tekstovi pop pjesama i na koji se način oni razlikuju od stvarne slike odnosa među ljudima glavna je problematika ove predstave, no ona je ipak više od toga. Iako je cilj bio propitati što je to ljubav o tome je nemoguće pričati ako ne uzmemo u obzir sve ostale emocije kroz koje pojedinac (ponekad i istovremeno) prolazi u potrazi za njom. Nema stoga sreće bez sjete, strasti bez ljutnje, ni spokoja bez umora. Unatoč svojoj vedroj i šaljivoj prirodi predstava „Kad je ljubav ušetala“ uspijeva biti i dirljiva i nježna jer kao što kaže lajtmotiv koji se proteže kroz cijelu izvedbu – „Život je misterija“. Dvije su zvijezde vodilje po kojima se izvođači orijentiraju: jedna je Pina Bausch, a druga je Madonna čija je „Like a Prayer“ poslužila kao kulisa za zasluženi aplauz.

Photo: Efrat MAZOR

Yossi i Oded su koreografi, plesači, umjetnički direktori i osnivači međunarodne kompanije Yossi Berg & Oded Graf Dance Theatre (ustanovljene 2005. godine). Nakon iznimno uspješnih individualnih karijera (Batsheva Dance Company, DV8 Physical Theatre i drugi), ovaj dinamičan duo izgradio je reputaciju u stvaranju krajnje fizičkih, provokativnih i dirljivih plesnih djela.

Festivalski program završava u četvrtak, 16. rujna kada će u 19 sati u velikom dvorištu Društvenog centra Rojc nastupati Teatro dei venti iz Italije s predstavom „Moby Dick“, dok je u 20.30 sati u vodospremi pulskog Kaštela na rasporedu zadnja predstava 27. PUF-a „Tragovima sjećanja“ slovenske skupine Fourklor.

Tekst Boris VINCEK

Fotografije Efrat MAZOR

Leave a Reply


− 7 = 2

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum