Druga strana Nicolasa Cagea

KINO: SVINJA, redatelj Michael Sarnoski

U hrvatskim kinima upravo se prikazuje američki film „Svinja“ (Pig), redatelja Michaela Sarnoskog, koji se prilično razlikuje od većine onoga što možemo gledati na kinorepertoaru.

Priča započinje u šumskim prostranstvima Oregona, gdje živi neuredni sredovječni pustinjak (Nicolas Cage) koji traži tartufe uz pomoć svoje ljubljene svinje. Nakon što mu nepoznati napadači otmu svinju, junak kreće u potragu za njom do Portlanda nadajući se da će joj ući u trag. Ubrzo saznajemo da je nekada bio iznimno cijenjeni chef, čija karizma još uvijek ne blijedi, ali se u jednom trenutku odmetnuo od civilizacije i pokušao pronaći smisao svojeg života u divljini.

Iako priča nije baš potpuno jasna u svim detaljima, u ovakvom filmu to ne mora biti problem. Cage traga za svinjom rukovodeći se prvenstveno svojim instinktima, slično kao što je svinja tragala za tartufima, a od narativne logike ovdje je puno bitnija osebujna atmosfera kojom film odiše.

Također, u ovo vrijeme nakaradne medijske eksploatacije gastronomije kroz razne internet platforme i televizijske emisije, pravo je zadovoljstvo vidjeti da se ovoj temi pristupa na drugačiji i malo inventivniji način. No, najveći adut filma je Nicolas Cage u naslovnoj ulozi.

Glumac koji nas je godinama nervirao svojim afektiranjem i pretjerivanjem, ovdje je glumački nevjerojatno smiren i staložen, a emocije uspijeva izraziti gotovo neprimjetnim potezima i minimalističkim govorom tijela. Ako i zanemarimo sve ostale adute, „Svinja“ je vrijedna gledanja barem zbog toga što nam je otkrila drugu stranu Nicolasa Cagea.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


1 + = 9

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum