Otvorena izložba Roberta Ghezzija ”Naturografie”

Land art – Umjetnost prirode u novigradskom muzeju Lapidarium

• U novigradskom muzeju Lapidarium može se razgledati vrlo zanimljiva izložba nazvana „Naturografije – Čovjek Umjetnost Priroda“. Specifičnost ovog postava slika je u tome da ih nije naslikala ljudska ruka već prirodne mijene u novigradskoj laguni na ušću rijeke Mirne. Autor je talijanski konceptualni umjetnik Roberto Ghezzi koji takvim instalacijama zapanjuje publiku diljem svijeta i čija je poruka da moramo štititi prirodu, napose njene močvare, koje su bogati rezervoari bioraznolikosti.

Postavljena platna, a ima ih 12 pojedinačnih, te jedna kompozicija koju čini njih osam, su nastala tako da je Ghezzi uronio čista bijela platna u mutnu vodu i čekao puna tri mjeseca rezultat. Ova platna su prirodni materijali, ali ne slikarski, a Ghezzi, koji je već obišao velika svjetska močvarna područja, je prije samog početka razradio koncept i planirao postavljanje. Ovaj projekt podupiru dvije tršćanske ustanove, i to Galerija EContemporary i START Cultura, koji su i priredili postav, Talijanski institut za za kulturu u Zagrebu, grad Novigrad i Ministarstvo kulture i medija RH.

Izložena djela zrače smirenošću i fiksiraju koncept vremena. Ghezzi je nakon urona svoja platna špricao posebnom fiksirnom kemikalijom zadržavajući i pokoju grančicu ili insekta zarobljene u umjetnosti. Neki su radovi zidne konformacije, dok su drugi namjerno ostavljeni u prostoru da bi imali više planova pogleda.

Kako navode kustosice Elena Cantori i Monica Mazzolini u svom osvrtu: “Djela su mu plod suradnje Čovjeka i Prirode u drugačijoj perspektivi u odnosu na druge umjetničke forme, kojom se umjetnost u prirodi preobražava u umjetnost prirode. Priroda sama intervenira, stvarajući i živući na djevičanski čistoj podlozi koju je umjetnik postavio u ambijent.”

“Ovakva vrsta umjetnosti se naziva land art”, otkriva ravnateljica muzeja dr.sc. Jerica Ziherl i primjećuje da boja na platnima savršeno pristaje stalnom kamenom postavu iz jedanaestog stoljeća i zidnoj podlozi Muzeja, te pojašnjava “Izložba „Naturografie – Čovjek Umjetnost Priroda“ rezultat je umjetničkog i znanstvenog projekta započetog 2019. koji si je zacrtao cilj da kroz umjetnost prividno sjedini obalni zemljopisni luk sjevernog Jadrana između Italije, Slovenije i Hrvatske.

Za taj je projekt Roberto Ghezzi prema estetskim, fizičkim, biološkim (flora i fauna) i kemijskim karakteristikama obradio brojna mjesta u Furlanijskoj Julijskoj krajini, Venetu, Sloveniji i Hrvatskoj.

Za ostvarenje svojih djela Ghezzi izabire mjesto instalacije i materijal podloge (u ovom slučaju platna ostavljena na otvorenom na obali rijeke Mirne), a dovršenje umjetničkog djela prepušta vremenu i samoj Prirodi. Svjetlost, minerali, voda i organizmi koji u njoj žive djeluju na platna i stvaraju žive i uvijek drugačije pejzaže. Kad su gotova, platna se stabiliziraju i pripreme za izlaganje. Na taj način djelovanjem prirodnih elemenata i ljudskim umom nastaju naturografie: djela koja ne predstavljaju pejzaž nego su i sama pejzaž. Osim što ima umjetničku vrijednost, projekt naturografie omogućuje mapiranje jednog područja, naglašavajući kroz suvremenu umjetnost njegovu pejzažnu vrijednost i bogatu bioraznolikost. Novi dijalog između umjetnosti i prirode za drugačiji užitak u prirodi koja je ugostila i opskrbila umjetnikovo stvaranje.”

Laguna nadomak Novigrada je u opasnosti, a prijete joj pohlepne ljudske ruke, upozorava Ziherl. S jedne strane kamenolom, s druge planirani sportsko-turistički resort sa bazenima, u ime napretka i blagostanja, bi po nekim planovima trebali zamijeniti taj zaštićeni ornitološki park.

Roberto Ghezzi rođen je 1978. u Cortoni. Rastao u djedovoj kiparskoj radionici, pohađao je gimnaziju „Luca Signorelli“ u Cortoni i likovnu akademiju u Firenci. S vremenom je sazrela zamisao koja, od promišljanja i eksperimentiranja s prirodom, a počinjući od slikanja, izraz nalazi u korpusu nepredviđenih radova koje je sam nazvao neologizmom naturografie. Riječ je o djelima koje Ghezzi ostvaruje kroz prirodu, u dijalogu kad Čovjek i Ambijent ostvaruju duboku i originalnu vezu. Od 1992. godine ostvario je brojne izložbe u privatnim i javnim prostorima, od kojih spominjemo Općinsku galeriju suvremene umjetnosti u Arezzu, Muzej kraja svijeta u Ushuai, Prirodoslovni muzej Sveučilišta u Pisi, MARCA iz Catanzara, Palača Medici u Firenci, Battersea Park u Londonu, Fondacija Cariperugia Arte, Chiostro di Bramante u Rimu, Carraresi u Trevisu, Knjižnica Pu-Dong u Šangaju, Oceanografski muzej u Tunisu. Njegove naturografie© osvojile su nagradnu rezidenciju Fondacije Rocco Gulielmo 2020., nagradu ORA 2016., nagradu Art App Artist Contest 2017., nagradnu rezidenciju Arteam Cup 2018. i nagradu Arteam Cup Vanilla Edizioni 2019. Osim u Italiji, desetke umjetničkih rezidencija, eksperimentalnih istraživanja i ambijentalnih instalacija ostvario je i u najudaljenijim mjestima na planeti kao što su to Aljaska, Island, Južna Afrika, Norveška, Tunis i Patagonija. Roberto Ghezzi živi na selu u Toscani, nedaleko svoje obitelji. Roberta Ghezzija podržavaju galerije E Contemporary (Trst) Nous Art Gallery (San Gimignano) Gilda Contemporary Art (Milano) Galleria d’arte Faber (Rim).

Izložba ostaje otvorena do 8. studenog.

Tekst Marko ŠORGO

Fotografije Lidija KUHAR i arhiva muzeja Lapidarium

Leave a Reply


4 + 2 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum