Predvodnik recentne znanstvene fantastike

Kanadski redatelj Denis Villeneuve (rođen 1967) filmskom režijom bavi se još od sredine 1990-ih, a na početku karijere radio je uglavnom kratke filmove i dokumentarce kao i nekoliko dugometražnih igranih filmova.

Veliku pozornost privukao je 2013. godine s trilerom „Zatočene“, u kojemu glume Hugh Jackman i Jake Gyllenhaal, a bavi se slučajem otetih djevojčica u kanadskoj provinciji. Villeneuve sjajno opisuje nemoć običnog čovjeka koji se iznenada nađe u stravičnoj životnoj situaciji, a ujedno upečatljivo prikazuje besmislenost osvete i nemoć koja iz nje proizlazi.

Izvrstan je i njegov sljedeći kriminalistički film „Sicario“, čija se radnja odvija u miljeu meksičke narko mafije i agenata koji ne biraju sredstva u borbi protiv te pošasti. Navedeni kriminalistički filmovi odlični su zato jer Villeneuve vješto barata žanrovskim postupcima, ali istodobno indirektno postavlja društveno bitna moralna pitanja, no njegove ambicije posljednjih godina nadilaze taj žanr i šire se prema znanstvenoj fantastici.

Nakon „Sicaria“ režirao je „Dolazak“ (Arrival), koji se bavi kontaktom ljudi s tajanstvenom civilizacijom, a prije nekoliko godina završio je i dugoočekivani „Blade Runner 2049“. Naravno da nije moguće režirati film koji će ponoviti magiju očaravajućeg Scottovog izvornika, ali Villeneuve je s ova dva ostvarenja stekao reputaciju predvodnika visokobudžetne znanstvene fantastike u proteklom desetljeću.

Njegovi budućnosni svjetovi su ikonografski uzbudljivi i vizualno fascinantni, a krasi ga i solidna sposobnost razvoja priča koje imaju poveznice s današnjim svijetom. U hrvatska kina upravo je stigao njegov novi znanstveno-fantastični film „Dina“, snimljen prema istoimenom kultnom romanu Franka Herberta, a za koju godinu stiže i nastavak „Dina 2“.

Villeneuve, dakle, postupno i temeljito učvršćuje svoj status jednog od najistaknutijih recentnih redatelja znanstvene-fantastike, iako su potpisniku ovih redaka draži njegovi dosezi u domeni kriminalističkog filma.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


+ 1 = 6

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum