Premijerom „Boga masakra“ nastavlja se program Istarskog narodnog kazališta u listopadu

Istarsko narodno kazalište Gradsko kazalište Pula nastavlja sa svojim programom u petak 22. listopada u 20 sati premijerom predstave „Bog masakra“ Yasmine Reza u režiji Renate Carola Gatica. U predstavi igraju Nika Ivančić, Dean Krivačić, Darko Japelj i Luka Mihovilović. Reprize predstave su na programu 23., 24., 26. i 27. listopada u 20 sati.

„Yasmina Reza započela je karijeru kao vrsna glumica pa ne čudi što i kao autorica ima gotovo fizički osjećaj za scenu. Spoj govora tijela i riječi daje iznimnu snagu i ritam njezinom kazališnom opusu. Reza je u nekoliko navrata pokazala svoju redateljsku darovitost koja je vidljiva i u „Bogu masakra“, majstorski orkestriranom tekstu koji podsjeća na osjetljivu glazbenu partituru. Uistinu je velik izazov postaviti takvu ritmičku strukturu, obuhvatiti sve nijanse fizičkog i verbalnog nasilja, ironiju i komične elemente ovog iznimnog teksta. Naslov djela ukazuje na načelo “zakona najjačih”, prirodnoga zakona koji očuvanje vrste dozvoljava samo najjačim jedinkama, eliminirajući slabe i bolesne, kako bi se osigurala zdrava i kvalitetna reprodukcija. U tom smislu Bog masakra utjelovljuje primitivne životne nagone, potisnute i odbačene iz naše civilizacije. Drama skida maske civiliziranog ponašanja koje skrivaju primitivne instinkte koji su duboki, nezatomljivi pokretači svega što činimo. Rezino djelo očišćeno je od suvišna psihologizma, na sceni su postavljeni samo međuljudski odnosi, interakcije likova koji postepeno gube osobine dobro obrazovanih, kulturnih i pristojnih ljudi. Ogoljuju se otkrivajući svoje slabosti, nedostatke, proturječja, frustracije, egoizme, mržnju i društvene predrasude. Građanska dnevna soba postaje borilište. Dva para čine neskladni kvartet čiji protagonisti iznose na vidjelo razne teme i njihove varijacije o nesuglasicama, ogorčenjima, mržnjama, o međusobnom preziru. Ritam i preciznost dijaloga precizno portretira četiri bića s njihovim varkama i lažima koje si izgovaraju ne bi li se održali na životu. Suvremeni su to likovi “naprednog” društva prepunog sumnji i sivih zona za koje se pretvaraju da ih ne vide. „Bog masakra“ je promišljanje o banalnosti života koje, puno političke korektnosti, ponire u duboku egzistencijalnu prazninu“, piše u opisu predstave.

Obljetnički koncert Elde Krajcar Percan na rasporedu je u četvrtak, 28. listopada u 20 sati. Izvođači su Elda Krajcar Percan (klavir), Vedran Vojnić (udaraljke), Georgie Goldin (sopran) i Marija Ticl (sopran). Na programu su djela: E. K .Percan, F. Lehar: E. Glennie, D. Friedman, K. Abe i Đ. D. Radaković. Uspješne glazbene karijere s bezbroj nastupa u zemlji i inozemstvu okruniti će ovim obljetničkim koncertom kojim Elda Krajcar Percan slavi 40 i Vedran Vojnić 30 godina umjetničkog rada, a zajedno obilježavaju 20 godina suradnje i nastupa u duetu.

Predstava „Sudar“ Gradskog kazališta Sisak na programu je u petak, 29. listopada u 20 sati. Autorica je Petra Cicvarić, a režiju potpisuje Peđa Gvozdić. U predstavi igraju Lino Brozić, Peđa Gvozdić i Sara Ipša.

„Uvijek su me zanimale situacije u kojima se slučajno sretnu potpuno različite osobe, a koje u tom trenutku imaju isti cilj? Može li ih to povezati? Ili će njihove različitosti još više doći do izražaja? Možemo li razumjeti osobu s kojom vjerojatno nikad ne bismo ni riječ progovorili, ako se nađemo s njom u istim okolnostima? Ako dijelimo isti cilj? Možemo li razumjeti “lošu” osobu ako saznamo njezinu priču, njezine razloge? Možemo li shvatiti da pravda potječe iz nas samih, iz naših unutarnjih, moralnih zakona, a ne jer je država tako rekla? Život nas ponekad iznenadi, dovede nas u situacije koje su, na prvi pogled, nama potpuno strane, drugačije i nepoželjne, ali to je uvijek s nekim razlogom – da nešto naučimo ili možda promijenimo. Na nama je kako ćemo reagirati, hoćemo li dozvoliti promjenu ili ćemo pokušati pobjeći. Bježite li vi iz svog vlastitog života ili pokušavate nešto promjeniti?“, piše Petra Cicvarić u opisu predstave.

Obljetnički koncert Dua Kumpare Vešligaj bit će održan u subotu, 30. listopada u 20 sati. Izvođači su David Kumpare (klarinet) i Sandro Vešligaj (klavir), a na programu su djela Debussyja, Hindemitha, Bernsteina, Okmace i Dekleva- Radaković.

Klarinist David Kumpare i pijanist Sandro Vešligaj obilježavaju 10. obljetnicu Dua Kumpare – Vešligaj. Svoju su zajedničku uspješnu suradnju započeli 2011. god. Održali su mnogobrojne koncerte diljem cijele Hrvatske i nastupali u značajnim koncertnim ciklusima i dvoranama, ali i u inozemstvu. Snimili su dva nosača zvuka “Cro – classic – ethno 1 i 2”. Ovim obljetničkim koncertom provesti će publiku kroz jedan mali presjek njima dragih klasičnih djela svjetske i domaće literature za klarinet i klavir.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 6 = 9

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum