U ponedjeljak počinje 3. FLIT – Festival talijanske književnosti – Festival della letteratura italiana

Nastao kao projekt poticanja čitanja namijenjen mladima, Festival talijanske književnosti, u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Pula – Središnje knjižnice Talijana u RH, stigao je do svog trećeg izdanja. Ovogodišnji Festival bit će održan od 18. do 22. listopada, u Tjednu talijanskog jezika u svijetu.

Kao i 2020., ovogodišnje izdanje bit će posebno: veći dio programa održat će se online (Zoom). Unatoč s epidemiološkim mjerama, mladi će ipak imati priliku uživo razgovarati s autorima, osobama koje su stvorile priče pročitane i obrađene na nastavi, jer susret s autorom uzbudljiv je i emotivan trenutak, koji ostavlja trag. Ključno je omogućiti mladima dijalog s piscima, razgovore s osobama koje su stvorile priče koje čitaju u razredu, postavljanje pitanja i suočavanje s osjećanjima, mišljenjima i stavovima koja naviru iz pročitanog.

Ovogodišnji gosti Knjižnice tri su velika talijanska književnika za mlade: Gabriele Clima, Enrico Galiano i Paola Zannoner. Uz susrete s autorima, publici će biti dostupni i intervjui koje je priredila novinarka Luisa Sorbone. Ovogodišnji Luisini sugovornici su: Dario Fertilio, Diego Marani, Michele Monina, Pino Roveredo i Francesco Veltri.

Nastavlja se i literarni natječaj Passaparola namijenjen mladima koji vole pisati i ne libe se izraziti vlastita mišljenja i podijeliti ih sa svojim vršnjacima.

Dio programa trećeg izdanja FLIT-a u godini obilježavanja lika i djela Dantea Alighierija posvećen je tom velikom pjesniku, u koji su se uključiti kako učenici tako i profesori i školski knjižničari: projekt Dante 9-7-9, koji je ostvaren u suradnji sa školskim knjižničarima Istarske županije, i akcija čitanja naglas Profesorski put u Pakao.

Ove godine u goste stiže i izložba Putovanje po Italiji u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, koja kroz dvadeset ilustriranih panela predstavlja najznačajnije zanimljivosti talijanskih regija kroz umjetnost, poznate osobe i tipične lokalne proizvode.

U suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje RH, kao dio popratnog programa, bit će održano online stručno predavanje na temu Kako i što čitamo u školi?

Ovim programom Knjižnica se pridružuje se brojnim aktivnostima, manifestacijama i događanjima koji se u Godini čitanja, proglašenoj u okvirima realizacije Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, organiziraju diljem Hrvatske.

Detaljnije o gostima i pojedinim programima 3. FLIT-a, kao i pristupne podatke za praćenje programa online možete pronaći na www.flit.gkc-pula.hr.

FLIT 2021. je financiran sredstvima Regije Friuli Venezia Giulia, putem Pučkog sveučilišta u Trstu, Ministarstva kulture i medija RH i Grada Pule.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 2 = 10

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum