Naturalistički vestern poznatoga glumca

Odmetnička legenda Billy the Kid oduvijek je bila privlačna američkim redateljima vesterna.

Primjerice, veliki redatelj Arthur Penn napravio je 1958. revizionistički vestern „Ljevoruki revolveraš“ u kojemu slavnog odmetnika glumi Paul Newman, dok je „Pat Garrett i Billy the Kid“ iz 1973., u kojemu redatelj Sam Peckinpah obrađuje izdaju, raspad prijateljstva i propast staroga svijeta, jedan od najboljih vesterna uopće. U tom kontekstu valja spomenuti i intrigantni vestern „Old Henry“ (2021) u kojemu redatelj Potsy Ponciroli sugerira da Billy the Kid nije poginuo u mladosti, nego se predstavlja kao vlasnik neugledne farme (Tim Blake Nelson) do dolaska neočekivanih nasilnika.

U srijedu (12. siječanj) je na HRT-u prikazan „The Kid“ (redatelj je poznati glumac Vincent DˈOnofrio) koji nije baš na razini spomenutih prethodnika, ali je zanimljiva reinterpretacija mita o Billyju the Kidu. Naslov filma je dvosmislen jer ukazuje na samog odmetnika (Dane DeHaan), ali i dječaka (Jake Schur) koji u Billyju vidi pravednika i zaštitnika od nasilne rodbine, iako će najzad biti razočaran svojim idolom, a redatelj DˈOnofrio učinkovito prožima te dvije narativne razine.

Poput većine novih američkih vesterna i „The Kid“ je izrazito naturalističan, ubojstva su prikazana mučki i odbojno, nema romantiziranih dvoboja i herojskih poteza, a okružje u kojemu likovi žive također je prikazano na vrlo realističan način. Zanimljiva je i karakterizacija lika Pata Garretta (Ethan Hawke), koji se uglavnom prikazuje kao izdajnik priklonjen kapitalističkom sustavu, dok DˈOnofrio naglašava i njegovu humaniju stranu, budući da pomaže dječaku u obrani od nasilnih rođaka. Kao što je prije već navedeno, „The Kid“ nije neizostavno djelo o života i (ne)djelu Billyja the Kida, ali je zanimljiv filmski dodatak toj odmetničkoj legendi.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


7 − = 5

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum