Novi europski Bauhaus: podrška lokalnim inicijativama gradova i građana

Europska komisija objavila je tri nova poziva kojima se pomaže da inicijativa Novi europski Bauhaus (NEB) postane stvarnost na terenu, odnosno rezultira konkretnom realizacijom. Podrška je posebno namijenjena građanima, gradovima i mjestima kako bi NEB preuzeli i implementirali u svoje zajednice.

Novi europski Bauhaus je ekološka, gospodarska i kulturna inicijativa s ciljem integriranja dizajna, estetike, održivosti, pristupačnosti i ulaganja kako bi se pomogao ostvariti Europski zeleni plan. Prema najavi povjerenice Europske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariye Gabriel, dva poziva koja objavljuje Europski institut za inovacije i tehnologiju podupiru puni angažman građana u razvoju inovativnih i suradničkih modela lokalnih inicijativa nudeći im mogućnosti izrade projekata „po njihovoj mjeri“.

Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira podsjetila je kako je kohezijska politika idealno pozicionirana za potporu upravama manjih gradova do 100.000 ljudi da unutar svojih zajednica razviju lokalne projekte NEB-a. „S ovim prvim namjenskim pozivom NEB-a u okviru kohezijske politike“, istaknula je Ferreira, nude se tehnički kapaciteti potrebni za multidisciplinarne projekte visoke vrijednosti koji lokalnim zajednicama donose održivost, estetiku i inkluzivnost.

Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT) pokrenuo je prvi i drugi poziv koji su usmjereni na aktivnosti angažiranja građana i participaciju građana u kreiranju javnih prostora:

„Poziv za angažiranje građana“ EIT zajednice poziva građane da identificiraju relevantne izazove Novog europskog Bauhausa za svoje gradove i surađuju na rješenjima zajedničkog projektiranja. Projekti će pomoći građanima da steknu navike održivosti, razviju nove proizvode, usluge ili rješenja te će potaknuti članove zajednice da postanu nositelji promjena.

„Poziv za zajedničko stvaranje javnog prostora“ ima cilj podržati projekte koji pronalaze inovativna rješenja u okviru Novog europskog Bauhausa. Pozivaju se lokalni dionici da svojim idejama predlažu inspirativne i održive projekte s naglaskom na lijepo, kako bi se novim rješenjima za transformaciju redizajnirali javni prostori u gradovima, urbanim i ruralnim područjima. Rok za dostavu ova dva poziva EIT-a je 29. svibnja 2022. godine.

„Poziv za potporu lokalnim inicijativama Novog europskog Bauhausa“ pruža tehničku pomoć malim i srednjim općinama koje nemaju velike kapacitete ili stručnost potrebnu da pretvore svoje NEB projektne ideje u stvarnost. 20 projektnih koncepata odabranih u okviru poziva, dobit će za njih prilagođenu podršku na terenu koju će im pružiti skupina interdisciplinarnih stručnjaka za oblikovanje koncepata u skladu s Novim europskim Bauhausom i ciljevima Zelene tranzicije. Podrška kohezijske politike stoga je namijenjena pomoći u uvođenju pristupa koji se temelji na mjestu gdje je potrebna potpora za realizaciju inicijativa NEB-a na regionalnoj i lokalnoj razini, te angažiranju javnih tijela u državama članicama da pokrenu više NEB projekata na nacionalnoj razini. Znanje i pouke naučene tijekom ovog procesa pospremit će se u “kutiju alata” kako bi ih mogle koristiti druge općine i gradovi, kao i šira javnost zainteresirana za razvoj novih ili repliciranje postojećih projekata Novog europskog Bauhausa na terenu. Europski fond za regionalni razvoj financira tehničku pomoć općinama, što može biti u obliku prilagođene metodološke, tehničke, regulatorne, financijske i socio-ekonomske ekspertize koju pruža stručni tim na terenu kako bi podržao daljnji razvoj projektnih koncepata općina te „kutiju alata“ za vlasnike budućih projekata. Rok za podnošenje prijava je 23. svibnja 2022. godine.

Izvor

Leave a Reply


6 − = 0

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum