34. Art Panoptikum posvećen venecijanskom Bijenalu

Drugo ovogodišnje predavanje iz edukativno-informativne serije Art Panoptikum bit će održano u subotu, 21. svibnja u 20 sati u vrtu Gradske radionice u Puli.

Ovaj 34. Art Panoptikum u cijelosti je posvećen Bijenalu umjetnosti u Veneciji koji se ove godine održava 59. put. Uz opće informacije o Bijenalu i dodijeljenim nagradama najboljim umjetnicima i nacionalnim paviljonima, posebna pažnja će se posvetiti pojedinim odabranim radovima sa središnje izložbe koju je pod nazivom “Milk of Dreams” osmislila i organizirala umjetnička ravnateljica talijanska kustosica Cecilia Alemani. U drugom dijelu prezentacije predstavit će se neki od 80 nacionalnih paviljona koji su pripremili posebne izložbe na prostorima Giardina, Arsenala i drugim mjestima po Veneciji.

“Kao prva Talijanka na ovoj poziciji, namjeravam dati glas umjetnicima za stvaranje jedinstvenih projekata koji odražavaju njihove vizije i naše društvo”, izjavila je Alemani i odabrala 213 umjetnica i umjetnika koji sudjeluju s 1433 svoja djela. Po prvi put u povijesti Bijenala premoćnu većinu imaju žene, a rezultat je Biennale koji u središte pozornosti stavlja umjetnike koji su dugo bili zanemareni unatoč plodnim karijerama, dok istražuje tri središnja tematska područja: reprezentaciju tijela i njegove metamorfoze, odnos između pojedinca i tehnologije te vezu između korporalnosti i Zemlje. Bit ove izložbe može se osjetiti u riječima kustosice Alemani: “Razmišljala sam o tome kakvu bi ulogu Međunarodna izložba umjetnosti trebala imati u ovom povijesnom trenutku, a najjednostavniji i najiskreniji odgovor koji sam mogla pronaći je da Bijenale sažima sve ono što nam je jako nedostajalo posljednje dvije godine: sloboda susreta s ljudima iz cijelog svijeta, mogućnost putovanja, radost zajedničkog druženja, praksa različitosti i prevođenja, razumijevanja i zajedništva.” Program Art Panoptikum u organizaciji Gradske radionice priprema i vodi Boris Bogunović.

Ulaz na programske aktivnosti Gradske radionice je besplatan. Program Art Panoptikum ostvaruje se uz financijsku potporu Grada Pule i Ministarstva kulture RH.

Priredio B. V.

Leave a Reply


4 − = 0

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum