HUIU Galerija: Predstavljanje rezidencijalnog programa Biševsko ljeto / BILjET 2021. – Putnik

Predstavljanje rezidencijalnog programa Biševsko ljeto / BILjET 2021. – Putnik, održanog između 2. srpnja i 28. kolovoza 2021. godine bit će održano u petak, 6. svibnja u 20 sati u pulskoj HUIU galeriji.

Na BILjET-u je sudjelovalo 23-oje rezidenta unutar 8 tjedana, a svaka rezidencija trajala je po tjedan dana. Cilj rezidencijalnog programa i teme Putnik bilo je formiranje aktivne alternativne zajednice kreativaca kojom se postiže održiva simbioza turizma i kulture na otoku Biševu. Putnik, za razliku od turista, stvara vlastito iskustvo i ne slijedi uvriježene okvire i odrednice te je sklon odstupanjima. On ide u nepoznato s ciljem da ga upozna i u njega se uklopi te unosi dodatne vrijednosti koje postaju gradbeni elementi otoka.

Program se sastojao od 4 otvorena tjedna rezidencija Otok kao atelje namijenjenih umjetnicima, ali i svim kreativcima. Rezidenti su na licu mjesta stvarali inspirirani okruženjem. Izolacija, suradnja i participacija svih prisutnih u specifičnom krajoliku preoblikuje ideju ateljea u jedno istraživačko putovanje. Mnoge ideje razvijale su se spontano i uvjetovane okruženjem.

Dvije programske rezidencije odnose se na  Kustoski tjedan: Tko je kustos? – izazovi i revizija struke i Signalizacija otoka – Skriveni dnevnici otoka. Kustoski tjedan okupio je šest povjesničarki umjetnosti, kulturnih radnica i kustosica koje su tjedan dana vodile rasprave o pitanjima: Što danas znači biti kustos u Hrvatskoj? Koje reforme su potrebne i kako dostići globalne trendove? Tijekom tjedana Signalizacije umjetnici, dizajneri i znanstvenici različitih područja inicirali su projekt signalizacije otoka i u suradnji s lokalnim stanovništvom odredili strateška područja koja će se postepeno nadograđivati svakom sljedećom rezidencijom.

Na BILjET-u su aktivirale dvije partnerske udruge Split Nomad Gallery i Udruga za suvremenu umjetnost KVART. Za vrijeme trajanja rezidencije Split Nomadi su samostalno producirali nekoliko umjetničkih radova i intervencija u prostoru. Split Nomad Gallery kao prva pop-up umjetnička galerija u Hrvatskoj ovim putem nastavila je s tradicijom nomadskog djelovanja na alternativnim lokacijama. Za vrijeme trajanja rezidencije članovi udruge KVART su samostalno i skupno izveli nekoliko umjetničkih intervencija putem kojih su uključili „zatečene“ otočane i turiste. Ovoga puta, napuštajući poznato okruženje napućenih kvartova, interveniraju na otoku lišenom urbane tematike kojom se inače bave.

Uz pregršt kreativnih intervencija, bilo je tu i konkretnih novih ideja, a ostvarilo se i par novih suradnji. Nakon uspješnih rezidencija prvog Biševskog ljeta, odlučili smo obilježiti cjelokupni program putem izložbi i multimedijalnih događanja koji bi uključivali radove i intervencije nastale na rezidenciji te isječke iz svakodnevnog života. Pored izloženih radova cilj nam je dočarati ambijentalni ugođaj rezidencije unutar galerijskog prostora. Izložbe/multimedijalni događaji održat će se u više hrvatskih gradova – Zagreb, Šibenik, Pula i Split. U sklopu samog događanja organizira se neformalno druženje s organizatorima i rezidentima s ciljem da se ukaže kako umjetnost može koegzistirati na mjestu gdje prevladava masovni sezonski turizam te potpuni izostanak kulturnog i bilo kakvog sadržaja na izoliranim mjestima poput otoka te da ovako osmišljen projekt može biti proveden i na drugim lokacijama sličnih vrijednosti. Djelovanje rezidenata koji svoju umjetničku praksu grade poštujući oskudnost resursa otoka doprinosi razumijevanju odgovornosti umjetničkog djelovanja, ali i nadograđuje ideju da umjetnost može djelovati kao organizacijski akter koji stvara zajednicu. Specifičnost ovakvog djelovanja upravo polazi od otpora negaciji društvenog i kulturnog života na udaljenim otocima koji su prepušteni tek uspjehu pojedinih turističkih sezona bez svijesti o utjecaju kulture i umjetnosti kao gradbenog elementa zajednice.

Na rezidencijama su sudjelovali: Lili Poljak, Iva Sabolić,  Sanja Milovac, Ivan Svaguša, Tina Dragović, Petar Aleksić, Boris Šitum, Luka Duplančić, Bojan Krivokapić, Manuela Pauk, Filip Smrekar, Antonia Dorbić, Iva Gavrilović, Martina Bobinac, Sabina Damiani, Ivana Meštrov, Natasha Kadin, Alen Marić, Vana Božić, Sara Evelyn te organizatorice Ana Bratić i Mirela Jusupović.

Izložba ostaje otvorena do 9. svibnja i može se posjetiti od 12 do 20 sati.

Priredio B. V.

Leave a Reply


7 + 7 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum