Izložba fotografija Samire Saidi u Galeriji Rigo

Identitet, pripadanje, tijelo i njegovo okruženje

• Tekst Lidija KUHAR

• Fotografije Marko ŠORGO

• Muzej Lapidarium u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom Zagreb prezentirao je u subotu 30. travnja u Galeriji Rigo radove Samire Saidi, afroeuropske fotografkinje, performerice i spisateljice. Izložen je izbor fotografija iz njezinih serija Waste Land, We Belong With The Ocean, Ecosystems of Healing te Black Lives Matter-Protest.

Ravnateljica Muzeja Lapidarium dr. sc. Jerica Ziherl rekala je kako ovom fotografskom izložbom započinje izlagačka sezona te ukratko predstavila umjetnicu. Samira Saidi je preddiplomski studij završila je na Kraljevskoj umjetničkoj akademiji u Haagu, a diplomski studij na Akademiji za primijenjenu umjetnost u Beču. Njezini su radovi nedavno predstavljeni u okviru izložbe “Re:Present – Kako se odučiti od rasizma” u Svjetskom muzeju u Beču. U svom umjetničkom djelovanju postavlja društveno relevantna pitanja, preispitujući primjerice naš odnos prema okolišu, pitanja ljudskih prava, identitet i nasljeđe kolonijalizma, potrošačke navike te dokumentirajući prosvjedničke pokrete. Ravnateljica je potom najavila gosta iznenađenja, veleposlanika Republike Austrije Josefa Markusa Wuketicha koji je s nekoliko prigodnih riječi pozdravio sve prisutne.

Samira Saidi kazala je kako izložba nije bila planirana, da ona prikazuje presjek njenog umjetničkog djelovanja te da je kroz nju shvatila što je njen cilj koji želi dostići kroz stvaranje umjetnosti i što želi podijeliti s publikom. Istakla je da je većina fotografija snimljena u Gani, a zatim je pojasnila o čemu govore pojedine serije. Ecosystem of Healing progovara o njenom vlastitom putu kroz probleme mentalnog zdravlja, te o različitim načinima na kojim se s tim problemima nose u Europi i u Zapadnoj Africi. Istraživala je različita stajališta o tome što znači biti mentalno zdrav i naglasila da za razliku od zapadnjačke kulture u kojoj je pojedinac prepušten da se sam bori za svoje zdravlje, u Gani kad se netko ne osjeća dobro cijela zajednica se okupi i nastoji mu pomoći da popravi svoje stanje.

Druga serija prikazuje protest BLM u Austriji koji se dogodio 2020. godine nakon smrti George Floyda u SAD-u. “Bio je to zadivljujući događaj, jer godinama živeći u Austriji nisam baš viđala ljude koji izgledaju poput mene, no sada odjednom kao da su izašli iz svojih podruma i rekli: “Tu smo!”. Taj događaj potakao je puno diskusija na osobnom i političkom nivou.” kazala je Samira. Iduća serija dokumentarnih fotografija Waste Land govori o tome kako je Gana postala mjesto za odlaganje europskog smeća, a serijom je htjela pokazati kako mi utječemo na eko okoliš Zapadne Afrike bez da smo uopće svjesni toga. Međutim Afrikanci, koji bavljenje smećem smatraju ekonomskim rastom, ne mrze Europljane, već još uvijek idealiziraju kolonijalno naslijeđe bogatih bijelih gospodara.

Kazala je da radi na nekoliko novih projekata, da eksperimentira s fotografijom i s performansima, naglašavajući da njen rad uvijek ima aktivističku komponentu, vezan je uz identitet, pripadanje, tijelo i njegovo okruženje i u tom smjeru će ići i dalje. Jedna od tema kojom se bavi su i trenutni događaji u Ukrajini, te situacije u kojima obojenim ljudima nije bilo dopušteno da napuste zemlju, kao i problemi drugačijeg pristupa prema izbjeglicama iz Europe u odnosu na one iz Afrike.

Samira Saidi otkrila je da je plava njena omiljena boja, a “plavi sat” u fotografiji označava period dana netom prije svitanja ili neposredno nakon zalaska sunca u sumrak kada sve postaje tiho i dobije predivnu plavu auru.

Nakon otvorenja u Muzeju Lapidarim održao se razgovor umjetnice sa sudionicima Mediarej projekta, koordinatora Instituta Jacques Maritain (Italija), o odnosu između umjetnosti i aktivizma, rasizmu i prosvjedničkim pokretima u Europi, kao i o ulozi roda i identiteta u umjetnosti i kulturi.

Izložba je ostvarena sredstvima Grada Novigrada, Istarske županije, Ministarstva kulture RH i Austrijskog kulturnog foruma, a može se pogledati do 28. svibnja.

Leave a Reply


− 7 = 2

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum