Predstavljanje knjige “Istranin u vrtlogu pravosuđa i politike” Rudolfa Frančule u pulskom Circolu Zajednice Talijana

Predstavljanje knjige “Istranin u vrtlogu pravosuđa i politike” Rudolfa Frančule bit će održano u srijedu, 18. svibnja u 12 sati u pulskom Circolu Zajednice Talijana. Frančula je ugledni pulski odvjetnik, bivši javni tužioc Hrvatske i sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Knjigu vlastitih sjećanja i svjedočenja, autor komunicira i podnaslovom Sjećanja posljednjeg javnog tužitelja SR Hrvatske, a pozivajući se na dokumentaciju, svjedoke i činjenice, piše o hrvatskom pravosuđu u ranijoj i samostalnoj Hrvatskoj, u kojem je proveo preko 50 godina.

Autor knjige piše i o drugim temama, okolnostima i zbivanjima, u kojima je kao akter, na izravan ili neizravan način, učestvovao. Ustrajno ukazuje na revizionizam suprotstavljajući mu se argumentirano i činjenicama. Piše, također, emotivno i sa puno ljubavi i o svojoj Istri.

U pogovoru knjige poznati hrvatski odvjetnik, Anto Nobilo ističe:

„Ova knjiga ruši više tabua koji se već 30 godina šire o “mračnom dobu komunizma” u kome se zatvaralo za krivo izgovorenu riječ. U okviru tog “mračnog komunizma” pokušavaju se plasirati teze o poslušnom pravosuđu koje je na ljestvici komunističkog zla pri vrhu, odmah iza UDB-e. Iz pera jednog od čelnika pravosudne vlasti, knjiga realno progovara o pravosuđu u zadnjoj fazi SFRJ i radnje HDZ-a u odnosu na to pravosuđe koje su ključne za razumijevanje današnje krize u pravosuđu. Uvriježeno je mišljenje da nivo pravosuđa koji smo dosegli sredinom 80-ih i držali do 1991. u našem pravosuđu ni danas nije dosegnut. Upravo u tom periodu, srpanj 1986., Rudolf Frančula postaje javni tužilac Hrvatske (danas glavni državni odvjetnik). Oni koji žele dobiti realnu sliku o pravosuđu u socijalizmu, o pravosuđu u doba HDZ-ova “magnum crimen”, te današnjem pravosuđu, kao i uvid u neke važne civilizacijske teme u antifašističkoj Istri, u ovoj knjizi će naći vjerodostojni izvor povijesnih činjenica.

„I dok u prvom dijelu knjige dominiraju teme iz Javnog tužilaštva Hrvatske i Vrhovnog suda RH, poput atentata na dr. Franju Tuđmana, kaznenog postupka protiv Andrije Artukovića ili ubojstva obitelji Zec, u drugom dijelu autor piše o radu i slučajevima svog odvjetničkog ureda, ali i o Istri i Istrijanima. Poglavlja tako dobivaju slučaj Thompson i poznato odbijanje Istrijana da Thompson održi koncert u Areni ili slučaja Nives Celzijus i književne nagrade Kiklop.“

Na promociji će uz autora o knjizi govoriti spomenuti odvjetnik i pisac pogovora – Anto Nobilo, bivši sudac i predsjednik Županijskog suda u Puli i zamjenik predsjednika Ustavnog suda RH te profesor na Pravnom fakultetu u Rijeci – Aldo Radolović, nekadašnji direktor i glavni urednik Novog lista, predavač na Pedagoškom danas Filozofskom fakultetu u Rijeci – Stanko Škrbec te u ime izdavača knjige “Despot Infinitus” Zvonimir Despot, dok će promociju voditi književnik i publicist, autor drugog pogovora u knjizi – Milan Rakovac.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 3 = 6

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum