Dojmljivi filmovi o nasilju i kriminalu

25. MFF – 2. I 3. DAN 

Tijekom drugog i trećeg dana festivala prikazano je više dojmljivih ostvarenja, među kojima se izdvaja meksički film nespretnog prijevoda „Dragulji u odjeći“ (Robe of Gems), koji prati sudbinu nekoliko žena čiji su životi povezani s kartelima.

Redateljica Natalia Lopez Gallardo radila je kao montažerka na filmovima supruga Carlosa Reygadasa, a ovo joj je redateljski prvijenac u kojemu nalazimo dosta tragova Reygadasove vizualne poetike (dužina kadrova, kompozicija, montažni ritam i slično). Riječ je o filmu mučne i dojmljive atomsfere u kojemu opisi stanja dominiraju na radnjom, a početkom godine nagrađen je i Srebrnim medvjedom u Berlinu.

Još mučniji je ukrajinski film „Nosorog“, ukrajinskog redatelja i disidenta Olega Sencova koji se motovunskoj publici obratio snimljenom video porukom. Njegov film je iznimno naturalistična priča o ukrajinskim kriminalcima 1990-ih s obiljem uznemirujućeg nasilja, koji pokazuje da je Ukrajina imala velikih društvenih problema i znatno prije Putinove krvave invazije.

Zaokružimo ovaj niz filmova o nasilju i kriminalu jednim iranskim ostvarenjem. U filmu „Sveti pauk“ redatelj Ali Abbasi bavi se novinarkom koja u iranskom gradu istražuje masovna ubojstva prostitutki i kad joj se čini da je sve bliže ubojici dolazi do spoznaje da mnogi građani ubojicu smatraju junakom.

Za razliku od mnogih eksploatacijskih filmova američke kinematografije, potraga za ubojicom je ovdje samo pokretač priče koja istražuje mračnu pozadinu konzervativnog iranskog društva. „Sveti pauk“ je dobrodošlo tematsko i stilsko osvježenje u odnosu na većinu iranskih filmova koji dolaze do hrvatske publike.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


7 + 2 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum