Najbolje od Cineasta

U četvrtak 7. srpnja počinje u Vodnjanu ovogodišnje izdanje Cineasta s osam novih zanimljivih filmova koje je odabrao programski selektor Matija Debeljuh.

Iako su svi filmovi vrijedni gledanja, ovdje izdvajamo tri najdojmljivija naslova prema mišljenju potpisnika ovog teksta. Prvi je „Tre piani“, drama talijanskog veterana Nannija Morettija koji stvara kontinuirano i vrlo kvalitetno, uglavnom kao glumac i redatelj, što je slučaj i u ovom filmu.

Moretti prati životne putanje pripadnika triju obitelji iz iste zgrade, odajući elegičnu počast životu s njegovim usponima i padovima, krivnjama i iskupljenjima. Moretti nije toliko eksponiran kao njegovi zemljaci Paolo Sorrentino ili Matteo Garrone, vjerojatno zato što su mu filmovi tematski i stilski nekako običniji i manje nametljivi, ali je svejedeno jedan od najvećih živućih talijanskih filmskih autora.

Sljedeći film koji izdvajamo je američka minijatura „Idemo, idemo“ (Cˈmon, Cˈmon), redatelja Mikea Millsa (zove se kao basist legendarne skupine R.E.M.), koji djeluje kao da je izašao iz rane radionice kultnog Jima Jarmuscha. Radnja filma prati tonskog snimatelja (sjajni Joaquin Phoenix) koji diljem Amerike intervjuira mladež, a onda ga sestra (Gaby Hoffmann), s kojom nije baš u najboljim odnosima, zamoli da joj pričuva maloljetnog sina (Woody Norman) dok se brine o svojem bolesnom suprugu.

Radnja filma je elegantno usporena, kadrovi su statični s crno-bijelom fotografijom koja pruža vrlo dojmljiv ugođaj, povremena glazba suptilno podcrtava emocije, odnosno svi elementi filma pažljivo su odmjereni i stopljeni u jednu emotivnu cjelinu. Riječ je o američkom filmu koji ostavlja dojam kao da je europski, a najzad valja izdvojiti jedan europski film koji vrlo uspješno koketira sa žanrovima američke kinematografije.

To je danski film „Jahači pravde“ (Riders of Justice), redatelja Andersa Thomasa Jensena, koji je doista uspješno spojio naizgled nespojivo. Jensen je ulogu poludjelog osvetnika, kojemu je žena nastradala u terorističkoj akciji, dodijelio Madsu Mikkelsena, narativno ga povezao s nekoliko socijalno neprilagođenih intelektualaca (statističar, haker) i sve to začinio sumanutim dozama nasilja.

Njegov film plijeni pozornost zbog svoje žanrovske raznovrsnosti i narativne razbarušenosti, u njemu se izmjenjuju crnohumorni dijelovi s bestijalnim nasiljem, elementi melodrame prožimaju se s krimićem, film je vrlo zabavan, ali i prilično ozbiljan. Riječ je o pravom biseru suvremene danske kinematografije i nemojte ga propustiti na Cineastu, ako ga već niste pogledali u kinu.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


+ 6 = 15

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum