Užitak rada, reda i mira – Parafi nastupili na 18. Viva La Poli

„Deset sati šljake, pa odmor za junake“

Pulskog festivala alternativne glazbe “Viva la Pola” dvije godine nije bilo, dijelom zbog pandemijskih ograničenja, a potom i zbog gašenja Rock kluba Uljanik, u kojem se od početka održavao. Organizatori i producenti festivala iz udruge Syntesis, koja za sobom ima i niz drugih uspješnih projekata, ovog su ga ljeta odlučili ponovno zavrtjeti i u nedjelju su priredili njegovo novo, “gostujuće” izdanje u dvorišnom djelu kluba Kotač, u DC-u Rojc.

Pokrenut 2004. godine kao „Međunarodni festival urbane glazbe“ ili „Summer Revolution Rock Festival“, „Viva la Pola“ je do sada predstavio preko 100 poznatih domaćih i stranih bandova različitih glazbenih pravaca, među kojima i svjetska imena poput Anti Nowhere League, Peter and the test tube babies, The toy dolls, The Vibrators, Agnostic Front, Vice Squad, Deadline, Madball i dr.

Ove godine stranih gostiju nije bilo, ali provjereni „za svakoga po nešto“ koncept je zadržan – malo punka, malo metala, malo indie zvuka, nešto mladih snaga, nešto starijih legendi i – svi zadovoljni. Doista, u dvorištu se i ovaj put okupilo puno mladih, ali, vjerojatno zbog ponovno aktivnih Parafa kao headlinera, iznenadila je i masa 50+ ekipe, pa je sve zajedno podsjećalo na uspješniji Susret generacija.

Večer su otvorili domaći – dvije nove pulske glazbene nade: Razor, sa svojom inačicom hard rocka i bluesa, te mlađahno iznenađenje festivala – alter rock band Freaktion koji već niže prve uspjehe (poput nastupa na IN Music festivalu), kao i sad već vremešni skoro kao Parafi ali i dalje energični punk starosjedioci, Pokret otpora.

Na Puležane su se nadovezali Riječani. Prvo Keops – band koji može biti zanimljiv i onima kojima heavy metal nije prvi glazbeni odabir. Svoj izričaj dograđuju elementima trash i  groove metala, kao i bogatim sinfo aranžmanima, a uskoro im izlazi nosač zvuka, „Road to perdition“.

Zvijezde večeri, riječki Parafi, na malu pozornicu su se nagurali kao simbioza dvije faze banda: one prve, s Valterom Kocijančićem kao frontmanom, kad je Paraf bio jedan od prvih punk sastava bivše države i snimio legendarni album „A dan je tako lijepo počeo“,  te druge, koja se formirala s dolaskom pjevačice Pavice Mijatović -Vim Cole (u ovoj reaktiviranoj verziji Parafa njen je snažni vokal dobio i pojačanje u Ivi Močibob, ex članici grupe Eni), tako da ih je na momente gore bilo čak devet.

Mnogi su u ono vrijeme kritizirali tu drugu fazu kao „izdaju punka i zaokret u komercijalu“, ali iznjedrila je također dva kvalitetna albuma, „Zastave“ i „Izleti“ (kojem je upravo otisnuto specijalno reizdanje!). U sat vremena ovi prvoborci prvog punk vala odsvirali su nekoliko starih himni u kojima im se publika  pjevanjem pridružila, poput „Narodne“, „Otoka golog“, „Moj život je novi val“, „Javnih kupatila“, ali i nove pjesme „Bez lica“ i „Novi Berlin“, dobro su prihvaćene.

Za Parafima publiku je dodatno zagrijao i uhu ugodni melodični HC punk Debelog Precjednika iz Osijeka, banda s već tridesetogodišnjim glazbenim stažem, a večer su zaokružili veseli Riječani, Krešo i Kisele kiše, svojim originalima, ali i simpatičnim obradama, npr. Mišine „Nemam više razloga da živim“ ili „Uzalud pitaš“ od Haustora.

Tako je, pa makar i s dvije godine zakašnjenja, „Viva la Pola“ uspješno proslavila svoju punoljetnost.

Tekst, foto i video: Daniela KNAPIĆ

Leave a Reply


+ 1 = 3

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum