(Ne)vidljivi – mladi u kulturi: Gostovanje predstave „Generacija XYZ“

„Svako vrijeme nosi svoje izazove“

• Teatar Naranča ugostio je 20. studenog Teatar Cirkus Punkt s predstavom „Generacija XYZ“. Riječ je o profesionalnoj predstavi za sve uzraste koja se bavi temom generacija. Kroz predstavu pratimo tri mlade djevojke iz različitih generacija te njihove brige i nesigurnosti koje su nekad različite, a nekad iste.

Predstava se bavi 80-ima, 90-ima i 00-ima. Svaka od tih generacija ima svoje specifičnosti – glazbene žanrove, modne trendove, tehnološke inovacije i specifične probleme, no imaju i puno toga zajedničkog. Svaka generacija bori se s nekom vrstom egzistencijalne krize, životnim izborima i izazovima. Svaka prethodna generacija može i treba biti podrška onoj koja slijedi.

Je li bilo bolje u doba kad se izlazilo u Marelicu, u Uljanik ili pak u Cargo? Je li bilo bolje mladima koje su u svoje doba sjedili po parkovima ili je bolje današnjim generacijama koje se druže (samo) virtualno?

Pitanja su kojima se bavi ova predstava i donosi onaj uvid koji neizostavno svi imamo kad odrastemo: „U moje doba je bilo bolje“. Tu su, dakako, neizostavne usporedbe i prepirke, iako uzaludne.

Naime, svako vrijeme nosi svoje, mladi se neminovno suočavaju s brojnim izazovima i to ova predstava na zabavan način i pokazuje. Bez obzira je li se u naše vrijeme pio bambus ili gin tonik, svih su nas u mladosti morile iste brige.

Tu je zanimljiva scena gdje jedna od glumica nikako ne može odlučiti što obući pa nebrojeno puno puta postavlja pitanje: „S jaknom ili bez?“

Predstava je specifična po tome što spaja različite izvedbene umjetnosti – glumu, fizički teatar, ples, parkour i akrobacije. Time je jedinstvena ovakva predstava za sve uzraste.

Puno je tu glazbe, predstava je dinamična, a glumci imaju interakciju s publikom kojoj postavljaju pitanja nekad i ne očekujući odgovore, ali oni najmlađi su ih neizostavno davali.

Na sceni su tri glumice, Lidija Kraljić, Ivana Pedljo i Katarina Arbanas koje su uz Tihana Strmečki i Nina Horvat autorice projekta. Vrlo su uigrane i uvjerljive u svojima ulogama, svaka u odjeći tipičnoj za određeno razdoblje.

Na sceni je samo jedna limena konstrukcija no i to je više no dovoljno jer se one po njoj penju, oko nje plešu, rastavljaju je i sastavljaju… Scenografiju potpisuje Irena Kraljić.

Teatar Cirkus Punkt je umjetnička organizacija koja objedinjuje kazalište i suvremeni cirkus te je u Pulu ovom izvedbom donijela nešto novo i drugačije.

Šteta što ovu predstavu koju je Teatar Naranča poklonio publici povodom Noći kazališta nije došlo pogledati više ljudi – svih generacija.

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje raznovrsnosti i pluralizma elektroničkih medija.

Tekst Paola ALBERTINI

Fotografije iz arhiva Teatra CirkusPunkt

Leave a Reply


4 + = 6

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2023 | Impressum