Gradska knjižnica Pazin

Adresa: Šetalište Pazinske gimnazije 1a
Grad/općina: 52000 Pazin
Telefon: 052/624-488
Faks: 052/616-383
E-mail: knjiznica.pazin@pu.t-com.hr
Web: http://www.gk-pazin.hr/

Javna ustanova.

Knjižnica i čitaonica Pazin djelovala je kao podružnica Pučkog otvorenog učilišta u Pazinu do kraja 2007. godine, odnosno do njezina osamostaljenja u skladu sa zakonskim propisima RH. Kao samostalna ustanova Gradska knjižnica Pazin počela je djelovati 1. siječnja 2008. godine.
Iako je Gradska knjižnica Pazin jedna od najstarijih kulturnih institucija u gradu, ne može se govoriti o njezinu kontinuiranom djelovanju. Naime, prekida s radom od kraja Prvog svjetskog rata do 1945. godine. No to ne umanjuje njezin značaj koji je imala u širenju narodne riječi, pismenosti i kulture u gradu Pazinu te na Pazinštini. I veći gradovi od Pazina ponosili bi se 100-godišnjom tradicijom svoje knjižnice i čitaonice.
Gradska knjižnica Pazin na početku 2009. godine u svom fondu ima 39.711 svezaka knjižnične građe, tj. 26.866 naslova. Otvorena je šest dana u tjednu, a korisnicima su na raspolaganju dva računala.

Osim osnovne knjižnične djelatnosti, Gradska knjižnica Pazin nastoji brojnim radionicama i kulturno-animacijskim programima kod pučanstva stvoriti svijest i potrebu za cijeloživotnim učenjem. Posebna se pažnja posvećuje radu s djecom i mladima. Stvarajući od ranih dana naviku dolaska u knjižnicu pozitivno se utječe na njihov mentalni i socijalni razvoj. Sudjelujući u radionicama uče se međusobnom uvažavanju, suradnji, odgovornosti za preuzete obveze i sl. Knjižnica indirektno utječe na njihov razvoj i stvaranje obrazaca ponašanja, vrijednosti i stavova u odrasloj dobi.

U radu knjižnica surađuje s drugim institucijama i udrugama koje djeluju u gradu, a neke od njih su OŠ Pazin, Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin, Pazinski kolegij, dječji vrtić Olga Ban, Društvo Naša djeca Pazin, Albus Pazin, Klub Jules Verne Pazin, Pučko otvoreno učilište u Pazinu i drugi, a rad pomažu i sponzori.

Leave a Reply


+ 8 = 16

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum