Predstavljena publikacija izložbe „Ki sit, ki lačan“ – o prehrani u Istri

 

– Izložbu je do sada razgledalo tisuće posjetitelja. Trenutno radimo na tome da izložbu dođu posjetiti škole i dječji vrtići ne bi li se na taj način popularizirali posjeti muzejima, rekao je Komšo. Također, radi se i na tome da se izložba promovira i u ostalim gradovima, pa su već dogovorene postave u Ljubljani i Zagrebu, a pregovara se i za Italiju, te ostale susjedne države.

O katalogu su govorili i autori Tajana Ujčić, te Mauricio Ferlin. Ujčić je objasnila kako katalog želi prenijeti duh izložbe, a teme u katalogu su, zapravo, preslika izložbe. Napomenula je i da su katalozi tiskani na tri jezika, odnosno na hrvatskom, talijankom i engleskom. Ferlin je, pak, nadodao da je odabrana tema preopširna, te su stoga autori odabrali jedan mozaičan pristup, a to je upravo ono što publikaciju čini specifičnom.

„Ki sit, ki lačan“ nudi pregršt raznolikih fotografija, jelovnika i starinskih predmeta vezanih uz kulinarstvo i gastronomiju i na taj način pruža jedinstveno i čarobno putovanje kroz pojedina razdoblja istarske kuhinje. Sam pogled na stara ognjišta, pribor za jelo ili, pak, starinsku vagu koju su nekada koristili trgovci, priziva na često zaboravljena vremena i budi dozu nostalgije. Stoga je važno njegovati tradiciju i običaje naših predaka, a to je ono što ovaj katalog čini. „Ki sit, ki lačan“ predstavlja jedan važan dokument minulih vremena i za ovaj veliki posao i trud sve pohvale autorima i cijelom timu.

Izložbu je moguće pogledati do konca studenog.

 

Tekst i fotografije: Lorna Zimolo

Leave a Reply


2 + 3 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum