Otvorena internacionalna konferencija o razvoju civilnog društva

Transformacija civilnog društva na putu prema Europskoj uniji, tema je konferencija koja je započela jučer, u ugodnom okruženju zagrebačkog hotela Westin. Kroz sljedeća dva dana, na konferenciji će se raspravljati o mnogim pitanjima koja se tiču razvoja civilnog društva te će se pokušati donijeti zaključke na izazove s kojima se susreću mnoge europske zemlje.

2013-04-17 17.57.18

 

 
Paolo Berizzi, inače šef Odjela za politička, gospodarska i trgovinska pitanja, tisak i informiranje Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj, u svojem je govoru napomenuo da ulazak u Europsku uniju ne znači kraj transformaciji civilnog društva. Mnogi problemi s kojima se Hrvatska susreće postoje i u zemljama članicama, te je važno shvatiti da Hrvatsku čeka nova faza u kojoj sve prelazi u ruke vlasti.

 
Ključ rješenja mnogih problema leži u umrežavanju i suradnji nevladinih organizacija,a poseban fokus mora biti na razvoj demokracije, kazao je sljedeći govornik, Nicola Bertolini, šef odjela za regionalne programe i suradnju pri općoj upravi za proširenje Europske komisije.

 
–    Civilno društvo mora biti odgovorno, efikasno i transparentno u svojem djelovanju. Isto tako, važno je da se prebaci fokus s kratkoročnih projekata na one dugoročne, zaključio je Bertolini.

 

Civilno društvo u Hrvatskoj, susrelo se s brojnim promjena i dobrim reformama. S time se složio i Åke Sahlin, projektni direktor pri Švedskom institutu za opću upravu (SIPU International). On je ocijenio da Hrvatska u procesu pripreme za ulazak u EU nije samo koristila ponuđene prilike već je i sama mnogo doprinijela europskoj zajednici tako što je podijelila vlastita iskustva i primjere.

 

Prvi dan konferencije okončan je dvadesetominutnim filmom „Drugačija vremena. Nova vremena“ koji stavlja u fokus nevladine organizacije kao i poznati protest za Varšavsku ulicu.

 

Konferencija, organizirana pod vodstvom Tehničke pomoći organizacijama civilnog društva nastavlja se i danas kada će se pokušati ući u srž problema, pa će se propitivati uloga civilnog društva, kao i utjecaj na Europsku uniju.

 

Napisala i fotografirala Vlasta Vujačić

Leave a Reply


− 3 = 6

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum