Simpozij uz 50. rođendan bečkog Instituta za sociologiju glazbe

Ove godine Institut za sociologiju glazbe u Beču slavi svoju 50. obljetnicu. Organizatori su tim povodom pripremili dvodnevni interdisciplinarni simpozij koji će se održati u Beču, 24.i 25. rujna. Institut za sociologiju glazbe pri Sveučilištu za glazbu i scenske umjetnosti u Beču osnovan je 1965. godine na inicijativu Kurta Blaukopfa. Kao svoju zadaću vidi povijesno osviješten, tematski i napredan znanstveni razvoj sociološkog znanja o umjetnosti. U austrijskoj tradiciji empirijskog istraživanja u kulturi i umjetnosti, djelovanje Instituta počiva na sljedećim načelima: tijesna povezanost između istraživanja i podučavanja; održavanje bliskog odnosa s umjetničkim praksama; interdisciplinarni pristup radu; jačanje teorijske i društveno-političke važnosti istraživanja; međunarodna suradnja.

Bečki Institut za sociologiju glazbe

U kontekstu istraživanja Institut se zalaže za promatranje i dokumentiranje aktualnih zbivanja u glazbenom životu, te njihovu analizu i procjenu na temelju povijesnih zbivanja. S obzirom na brze tehnološke, ekonomske, pravne i kulturno-političke promjene kroz koje glazbeni život trenutno prolazi (digitalizacija medija), to predstavlja značajan znanstveni izazov. Glavni istraživački zadaci Instituta uključuju analizu kulturnog tržišta rada (prije svega glazbenog), recepciju istraživanja, istraživanje rodno specifičnih aspekata glazbene produkcije i recepcije i analizu medija, kulture i glazbene politike.

U obrazovnom kontekstu, fokus je na prenošenju i produbljivanju suvremene znanstvene spoznaje za glazbeno-umjetničke i glazbeno-nastavne prakse. Studentima se ne pružaju samo osnovna znanja, već i istraživačke vještine, s ciljem približavanja umjetnosti i znanosti. Na Institutu za sociologiju glazbe moguće je i mentorstvo doktorskih radova iz područja sociologije glazbe, kulturne sociologije i istraživanja kulturnih ustanova. Simpozij (s podnaslovom “Povijesni korijeni, sadašnji pristupi i buduće perspektive”) će se baviti trenutnim statusom glazbene sociologije kao znanstvene i akademske discipline: Koje su ocjene sociologije glazbe kao područja istraživanja i znanstvene discipline? Koje su glavne teme i pitanja, odnosno koje bi trebale biti? Sukladno tome, koje su pogodne teorije i metode koje se koriste ili bi trebale biti korištene? Ta pitanja zahtijevaju pregled povijesti discipline, procjenu odnosa s povezanim disciplinama (poput muzikologije i glazbene psihologije), kako bi se mogle osmisliti i buduće perspektive.

Bečki Institut za sociologiju glazbe2

Međunarodni simpozij održat će se na MDW – Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču. Sudjelovanje je besplatno. Prijave se, do 31. kolovoza, primaju ovdje.

Priredila D. K.

Leave a Reply


4 − = 0

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum