Gostovanje Atelijera Žitnjak u MSUI-u

Otvorenje skupne izložbe «Atelijeri Žitnjak» održano je proteklog vikenda u Muzeju suvremene umjetnosti Istre na kojoj je su predstavljeni radovi umjetnika koji stvaraju, druže se i izlažu u prostoru negdašnje osnovne škole na zagrebačkoj periferiji – Žitnjaku. Kustos izložbe je Mladen Lučić koji je izrazio žaljenje što se na otvaranju pojavio mali broj umjetnika i kulturnih djelatnika koji svoju bazu imaju u Rojcu, koji je konceptualno vrlo blizak Atelijerima Žitnjak. On je pojasnio i da na izložbi u MSUI-u nisu izloženi samo radovi umjetnika koji djeluju na Žitnjaku već i oni njihovih istarskih prijatelja koji su tamo gostovali. Ravnateljica MSUI-a, Ketrin Milićević Mijošek je također izrazila žaljenje što se publika okupila u tako malom broju, no napomenula je da će sljedećih dana muzej posjetit organizirane skupine školaraca koje će voditi muzejska djelatnica Iva Gašparić.

P1100790 (600x450)

„Umjetničku organizaciju Atelijeri Žitnjak osnovali su 2004., umjetnici kojima su na korištenje dodijeljeni atelijeri u kompleksu stare škole na adresi Žitnjak 31, objektu čiju je funkciju Grad Zagreb prenamijenio 2003. godine. U sklopu Atelijera osnovana je 2005. Galerija AŽ kao višenamjenski izložbeni prostor u kojem je do sada održano 80-tak izložbi, performansa, predavanja, razgovora i drugih kulturnih događanja. Ova izložba posredstvom artefakata nastalim u (ili za) Atelijere Žitnjak pokušat će dočarati umjetnička stremljenja članova tog kolektiva kao i izlagačku politiku galerije koju zajednički promišljaju, a koju vodi članica tog umjetničkog kolektiva Kata Mijatović. Cilj je izložbe upoznati pulsku publiku s jednom jedinstvenom, gotovo neformalnom umjetničkom organizacijom, te predstaviti razne aspekte njezina djelovanja kroz koje je moguće sagledati opseg, značaj, strukturu i ciljeve Atelijera Žitnjak, prilično točno podnaslovljenih kao Centar periferije“, navodi se u pozivu na izložbu kojeg potpisuje kustos Lučić.

Osim predstavljanja autora i njihovih djela, pulska izložba poslužila je i predstavljanju monografije naziva „Dossier Žitnjak“ koja je izdana povodom desetogodišnjice djelovanja Atelijera. Na izložbi Atelijeri Žitnjak u MSUI-u zastupljeno je šezdesetak radova članova tog umjetničkog kolektiva, ali i onih umjetnika koji kao gosti redovito borave, izlažu i kreiraju umjetnički program u tom prostoru: Željko Badurina, Neven Bilić, Tomislav Brajnović, Boris Cvjetanović, Hamo Čavrk, Boris Greiner, Dražen Grubišić, Vojin Hraste, Sven Klobučar, Božena Končić Badurina, Alem Korkut, Dora Kovačević, Kata Mijatović,  Hrvoje Mitrov, Zoran Pavelić, Predrag Pavić, Vedran Perkov, Vesna Pokas, Frane Rogić, Davor Sanvincenti, Hrvoje Šercar, Mirjana Vodopija, Vlasta Žanić…

P1100799 (450x600)

Tekst i foto Boris VINCEK

Leave a Reply


8 + = 14

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum