21. SAJAM KNJIGE U ISTRI – DORUČAK S AUTOROM: ERRI DE LUCA

Gost prvog Doručka s autorom Voje Šiljka na 21. Sajmu knjige u Istri bio je talijanski pisac, prevoditelj i aktivist Erri De Luca. Rođen je 1950 u Napulju iz kojeg je s osamnaest godina otišao u Rim i priključio se izvanparlamentarnom pokretu “Lotta Continua” (Neprekidna borba), a sredinom 70-ih postao jedan od njihovih vodećih glasova. Radio je razne poslove, kao zaposlenik u Fiatu, kao lagerist, zidar itd. Njegov prvijenac „Non ora, non qui“ („Ne ovdje, ne sada“), koji govori o djetinjstvu u Napulju, izlazi 1989. godine. Danas je jedan od najčitanijih pisaca Italije. Među brojnim jezicima koje je naučio je i starohebrejski što mu je omogućilo prijevod bibljiskih tekstova na talijanski jezik. S knjigom „Dan prije sreće“ ostvario je prvi međunarodni uspjeh.

erri

Šiljak je od De Luce prvo htio doznati što ga je ponukalo da prevede Stari zavjet na što je autor odgovorio: „Nisam vjernik, a Bibliju sam čitao jer me zaintrigirala. Zahvaljujući njoj naučio sam starohebrejski jezik i okušao se u prevođenju dijelova Starog zavjeta baš zato što sam zavolio te priče.“

Sanjam_knjige_u_Istri_s692x381-692x360

Šiljak i De Luca su govorili o Napulju, Vezuvu, Robertu Savianu koji je zbog prijetnji Camorre morao napustiti Italiju, Bosni i Hercegovini i Mostaru te o brojnim drugim temama, a isječke s prvog Doručka s autorom možete pogledati u sljedećem video uratku:

Tekst, foto i video Boris VINCEK

Leave a Reply


9 − = 2

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum