Izložbu “Istra, lav i orao” posjećuju brojne osnovne škole iz Istre

Izložba “Istra, lav i orao” koja je otvorena do 31. siječnja 2016. godine u muzejsko-galerijskom prostoru “Sveta Srca” u Puli donosi posjetiteljima dašak vremena od 14. do 18. stoljeća, kad je Istra bila podijeljena između Mletačke Republike i Kuće Austrije, snažnih vladara koji su ostavili neizbrisiv trag na ovdašnji život.

Screen Shot 2015-12-07 at 09.42.52

Brojne su osnovne škole s istarskog područja koje su iskoristile mogućnost posjeta izložbi te tako oplemenile održavanje predmeta Zavičajne nastave s praktički opipljivim materijalima koja djeci doslovno mogu dočarati nekadašnji život na istarskom poluotoku u vrijeme Novog vijeka. Djeca uz, vodstvo nastavnika i predstavnika Arheološkog muzeja Istre, upoznaju kako se nekada živjelo, radilo, čime su se ljudi bavili u slobodno vrijeme, upoznaju karakterističnosti arhitekture, ljepotu tadašnje glazbe te uče o ostalim zanimljivostima Novog vijeka na istarskom poluotoku.

Na današnji dan, izložbu “Istra, lav i orao” posjetila su djeca Osnovne škole “Dr. Mate Demarin” iz Medulina. Profesorica Vesna Borzić i djeca iz VIIb razreda razgledali su cjelokupnu izložbu uz vodstvo Katarine Zenzerović, više dokumentaristice iz Arheološkog muzeja Istre. Dio učenika iste škole posjetit će izložbu i tijekom siječnja.

Današnji posjet jedan je u nizu od brojnih posjeta osnovnih škola pulskog područja, ali i šire. Sve je veći interes osnovnih škola da u sklopu Zavičajne nastave, dođu i posjete ovu izuzetnu izložbu koja omogućava da posjetitelji na poseban način dožive i upoznaju prošlost istarskog poluotoka. Posebna atrakcija s izložbe je po prvi puta rekonstruirani dom plemićke obitelji s odgovarajućim inventarom. Onovremena odjeća, nakit, ali i igre, oblici zabave i dokolice upotpunit su sliku svakodnevice tadašnjih stanovnika Istre. U zasebnoj cjelini, prikazane su najznačajnije gospodarske djelatnosti. Korištenje kamena, šuma, rudnog bogatstva, i sl., kao i prisutnost onih manje poznatih: uzgoj riže uz rijeku Rašu ili skupljanje soli, ali i vrlo poznati izlov tune u pulskoj luci.

Navedene tematske cjeline, ali i puno više, donosi ova jedinstvena izložba. Pažljivo odabrana građa, u jasno osmišljenom i nadasve kreativnom postavu zasigurno pobuđuje znatiželju posjetitelja svih uzrasta i različitih zanimanja.

Autorice izložbe su Ondina Krnjak i Tatjana Bradara.
Cijena ulaznice za izložbu iznosi 20 kuna za odrasle, a 10 kuna za djecu.
Radno vrijeme muzejsko-galerijskog prostora je od 9 do 21 sat.

Izvor

Leave a Reply


8 + = 10

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum