OKRUGLI STOL NA TEMU „WALTER BENJAMIN i SMRT IZBJEGLICE“ U SKLOPU SAJMA KNJIGE

Miljenko Jergović, Anne-Kathrin Godec i Žarko Puhovski, te Dragan Markovina u ulozi moderatora, sudjelovali su na okruglom stolu naslovljenom „Walter Benjamin, smrt izbjeglice“, kojim je uspješno završen program utorka 8. prosinca u pulskom Domu hrvatskih branitelja u sklopu 21. Sajma knjige u Istri. Koristeći njemačkog filozofa i kritičara Waltera Benjamina kao metaforu stradanja intelektualca i današnjeg vremena, odnosno aktualnosti trenutka u pogledu izbjegličke krize i manjina te stanja u Europi generalno, dinamičnom je raspravom i retorikom zaokružena tema Otok-Geto-Azil.

Benji (600x450)

Diskusija je obuhvatila tragičnu i paradoksalnu sudbinu intelektualca kojemu su za vrijeme Drugog svjetskog rata obje strane granice označavale ostvarenje najgorih strepnji. „Benjamin je bio unaprijed dvostruko mrtav; kao Židov iz Berlina, usto i marksist, bio je dvostruki izbjeglica koji bi samo na Mjesecu ili Marsu bio siguran“, rekao je Jergović.

Kontroverze i polemike glede Benjaminove smrti u Kataloniji, u smislu teorija zavjere, samoubojstva i sl., naposljetku nisu ni važne. Svojim se likom, djelom i propustom utemeljio kao simbolična figura čija je povijesnost danas izuzetno aktualna u problematiziranju društveno-političkog stanja i granica na globalnoj razini. Puhovski je zaključio da se u konačnici dogodilo upravo ono što je i trebalo jer bi u protivnom „doživio ono najgore što bi mogao doživjeti – (p)ostao bi Walter Benjamin, i samo to“.

Godec je podsjetila i na navodno postojanje aktovke u kojoj je Benjamin nosio sva svoja djela, a koja je nakon njegove smrti 1940. pohranjena u zgradi suda, zajedno s ostalim njegovim stvarima. Sljedeći se put pojavila uslijed prenošenja arhiva; simbolično, bilo je to na dan smrti Francisca Franca 1975. godine. Simbolički, također, na kraju jedne epohe. No aktovka se zbog vlage i miševa po otvaranju rastočila, i tu se ponovo pronalazi simbolika – riječima upravo Waltera Benjamina – „trijumf materije nad mišljenjem“.

Sudionici okruglog stola spomenuli su brojne slojeve Benjaminova teološkog, romantičarskog života i mišljenja, prizivajući teoretičare poput Adorna, Horkheimera, Habermasa i Levi-Straussa, razvijajući diskusiju u smjeru današnjeg odnosa prema izbjeglicama, senzibiliziranju iskustva tragedije progona, pitanja apstraktnosti i konkretnosti granica, (ne)snalaženja ljevice i desnice, predrasuda i stereotipa. Potonje se čak i kada su pozitivne pokazuju u funkciji negativne obrane, a takva se dvostruka narav može iščitati i u nazivu samog Doma (hrvatskih) branitelja.

„Ono si što te može spasiti“ pokazuje se kao najljudskiji mogući cilj.

Tekst i fotografija Antonija ZGALJARDIĆ

Leave a Reply


8 − 1 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum