Predstavljene dvije nove knjige Miljenka Jergovića

U sklopu ovogodišnjeg pulskog sajma knjiga, proteklog su petka u Crvenom salonu Doma hrvatskih branitelja predstavljene dvije nove knjige Miljenka Jergovića, obje u izdanju zagrebačke Frakture – „Sarajevo, plan grada“ i „Doboši noći“. U društvu autora, knjige su predstavili Enver Kazaz i Ivan Lovrenović. Prema njihovim riječima, obje knjige zapravo su knjige o Sarajevu i njegovim različitim identitetima, a svjedoče Jergovićevoj izuzetnoj književnoj energiji.

Kazaz, Jergović i Lovrenović

– Još od Andrića nisam imao takav čitalački užitak kakav sam imao čitajući „Sarajevo, plan grada“. Mogao bih ga usporediti s primjerice „Istanbulom“ Orhana Pamuka. To nije roman s jasnom fabulom, to je antropološki roman sa Sarajevom kao glavnim likom. U njemu se isprepliću različiti identiteti tog grada – prvo, Sarajevo kao grad Jergovićevih uspomena i sjećanja, zatim Sarajevo otomanskog, austrougarskog, jugoslavenskog i titoističkog imaginarija te Sarajevo kulturnih promjena. Naposlijetku, tu je i Sarajevo privatnih toponima. Sve te komponente romana uvode čitatelja u sarajevsku kulturu, povijest i igru identiteta – kazao je Enver Kazaz predstavljajući knjigu „Sarajevo, plan grada“.

publika

Za razliku od ove knjige, za koju je Kazaz rekao da je roman s najviše likova u južnoslavenskoj književnosti, knjiga „Doboši noći“ roman je o jednom čovjeku. Kako je Lovrenović rekao, „Doboši noći“ imaju dodirnih točaka sa „Sarajevom, planom grada“, međutim prema njegovim riječima, ova knjiga govori o Atlantidi Austrougarske u Bosni.

– U ovoj knjizi isprepliću se dvije stvarnosti koje naposlijetku stvaraju onu treću. Prva stvarnost je stvarnost Tina Ujevića, Marka Ristića i ostalih, a druga je produkt piščeve imaginacije. U sklopu te druge stvarnosti, roman prati lik Josipa Gubernika, austrougarskog šumara i činovnika. Gubernik figurira i kao realni lik koji u svom djelu „Dnevnici sarajevskih noći“ piše o džever-javoru, drvetu bijelog javora izraslog na osojnim stranama bosanskih planina od kojeg je navodno Stradivari izrađivao svoje violine – kazao je Lovrenović.

Nakon Lovrenovića, Jergović je zahvalio svim pristunima te je dodao kako o svojim knjigama on zna mnogo manje od Lovrenovića i Kazaza iz razloga što on ne može biti sam svoj objektivan čitatelj. Na kraju promocije, Jergović je publici pročitao ulomak naslova „Ujević u Sarajevu“ iz romana „Doboši noći“.

Tekst i fotografije Marko PERCAN

Leave a Reply


4 − 2 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum