“Kakav Rojc želim?” i “Nezavisni prostori- prostori nezavisnih”

U sklopu konferencije “Open Spaces for Sharing and Imagination” u srijedu, 27. travnja s početkom u 20:00 sati, biti će otvorene izložbe “Kakav Rojc želim?” i “Nezavisni prostori- prostori nezavisnih”.

nezavisni_prostori

Izložba “Kakav Rojc želim?” posvećena je mogućnostima razvoja Društvenog centra Rojc. Tijekom posljednje dvije godine provedeno je nekoliko radionica i istraživanja na kojima su prikupljena razmišljanja korisnika DC Rojc i građana Pule o viziji razvoja centra. Korisnici i građani predložili su dodatne sadržaje koji bi oplemenili unutarnje dvorište i okućnicu Rojca, razgovaralo se o mogućnostima sudioničkog upravljanja centrom i kako ga učiniti održivijim. Ova izložba prikazuje moguću implementaciju danih ideja i vizija, a sve u cilju usuglašavanja zajedničke vizije oko razvoja centra.

Izložba je oblikovana tako da svaki posjetioc može ostaviti komentar na danu ideju ili predložiti neku drugu. U sklopu izložbe prikazuje se i animirani video film “Rojc 2020” kroz kojeg nas vodi arhitekt koji zamišlja kako će DC Rojc izgledati 2020. godine.

Izložba “Kakav Rojc želim?” nastala je u sklopu Otvorene platforme Rojc koju financijski podržava Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. Autori izložbe su Irena Boljunčić Gracin, Vjeran Juhas i Emil Jurcan. Animirani video film izradila je udruga Jadranska animacija.

037133_eebf71447828e7c76f5b

Izložba “Nezavisni prostori – prostori nezavisnih” hod je kroz društvene centre, klubove i prostore u kojima od sredine devedesetih godina do danas djeluju organizacije nezavisne kulture i u kojima se nezavisna kulturna scena stvara i reproducira. Korištenjem tih prostora, kao i samom borbom za njihovo korištenje, kroz posljednjih se dvadeset godina u lokalnim sredinama diljem Hrvatske realiziraju vrijedni kulturno-umjetnički sadržaji, generiraju nova znanja, a sama zajednica se okuplja i osnažuje. Povijest prostora nezavisne kulture stoga je istovremeno i povijest participativnosti, eksperimenta, društvene kritike, pregovora i inovacije. Izložba dokumentira jedan dio te povijesti, s naglaskom na njen otvoreni kraj i aktualne probleme nedostatka adekvatnih prostora s kojima su organizacije nezavisne kulture u pojedinim sredinama suočene. Autori izložbe su Dejan Dragosavac Ruta i Dunja Kučinac.

 Izložba “Nezavisni prostori – prostori nezavisnih” nastala je u suradnji Saveza udruga Klubtura te udruga Kulturtreger i Kurziv – Platforme za pitanja kulture, medija i društva, a premijernoje postavljena u lipnju ove godine, u sklopu 8. Clubture Foruma u Karlovcu te je dosad obišla još Split i Osijek.

Nastanak izložbe financijski su podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport te Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva kroz program Centri znanja za društveni razvoj.

Leave a Reply


− 3 = 6

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum