Noć knjige u Istri

Bliži se peto izdanje manifestacije Noć knjiga kojom se daje poticaj kulturi čitanja, potiče razgovor o literaturi, književnosti i svemu onome što knjiga predstavlja ili treba predstavljati u suvremenom društvu. Noć knjige 2016. održat će se u petak, 22. travnja, dan uoči Svjetskog dana knjige i autorskih prava, a na Dan hrvatske knjige.

Noć knjige 2016. u znaku je obilježavanja dviju velikih obljetnica u svjetskoj književnosti: 400 godina od smrti Williama Shakespearea i Miguela de Cervantesa, kao i 100. godišnjici od prvog objavljivanja Priča iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić.

noc_knjiga_sve_original

Ovogodišnja Noć knjige održat će se u 222 grada i mjesta diljem Hrvatske, s najvećim brojem programa u Zagrebu (271). Čak 505 sudionika (knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, instituti, kulturni centri, udruge, muzeji, galerije, udruge pisaca i ljubitelja knjige…) pripremilo je više od 1000 programa, prodajnih akcija i pogodnosti. Programsku knjižicu možete preuzeti ovdje. U Istri će se najveći broj programa održati u Puli.

I ove je godine Gradska knjižnica i čitaonica Pula pripremila bogat program koji će se odvijati tijekom cijelog dana. Ovom će prilikom Središnja knjižnica radit do 22 sata, a Dječja knjižnica do 21 sat. Detaljan program potražite na službenoj stranici knjižnice.

Udruženje likovnih i književnih stvaralaca Pule Uliks organizira „Predvečer s knjigom“ koje će se održati u Galeriji Sari grad s početkom u 18 sati. Kao gosti sudjeluju učenici Gimnazije Pula Leonarda Bambić, Ana Perčić, Nina Zuccon, Laura Krajcar, Marina Červar, Donatela Macan i Patrik Bolković, te  Antonietta Petercol i Antonio Giudici. Izlagat će i članovi ULIKS-a Anđelo Cvjetković, Silvana Bratović, Isabella i Đanino Bubola, Jasna Finderle, Gracijela Sirotić, Desanka Sarvan, Emilija Vasiljević, Rajko Ivošević. U opuštenom ozračju s ljubiteljima lijepe riječi čitat će se autorska djela (poezija i proza), zatim Shakespeare, Cervantes, prijevode Magrisa i Montia na hrvatskom, Balotu i Gervaisa, Kamova, Matoša. Predstavit će i Zakon o autorskom pravu, važnost oblikovanja knjige, nove oblike knjige, Balotu kao ekonomista pa i nekoliko književnih pretpremijera.

U Sveučilišnoj knjižnici Juraj Dobrile u Puli, u velikoj čitaonici od 18 sati, prikazat će se izložba na temu Cervantesa i Shakespearea te će se održati javno čitanje djela ovih velikana književnosti.

U Gradskoj knjižnici Umag,  u 20:00 sati, bit će predstavljena Izabrana djela Milana Rakovca: sumu pedesetogodišnjeg stvaralaštva jednog od najvažnijih istarskih autora i književnih inovatora hrvatske književnosti XX. stoljeća – i pokretača Foruma Tomizza u Umagu. Od 1964. godine kada su mu objavljene prve važnije čakavske pjesme, njegova je stalna preokupacija Istra – ljudi, priroda, prošlost, sadašnjost, suživot. Čiji je, ustvari, Rakovac književnik pojasnit će pjesnik, pripovjedač, dramski pisac, kritičar i znanstvenik dr. sc. Milorad Stojević.

Organizatori obilježavanja Noći knjige su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info.

Leave a Reply


4 + 3 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum