DRUŽENJE S ASJOM BAKIĆ U KUĆI ZA PISCE – HIŽI OD BESID

U utorak je u Kući za pisce – Hiži od besid održano druženje s autoricom Asjom Bakić koja u svibnju boravi u Pazinu. Asja Bakić do sada je objavila jednu zbirku pjesama “Može i kaktus, samo neka bode” i zbirku kratkih priča “Mars” koja je ove godine ušla među četiri zbirke finalistice za nagradu Edo Budiša. Također, uređuje portal Muf.com.hr, portal za feminističko čitanje popularne kulture.

_MG_2081

 Jučer je s Asjom u Kući razgovarao Neven Ušumović koji je za njezino pisanje istaknuo kako se radi o vrlo zrelom pisanju. “Riječ je o izuzetno samosvjesnom pisanju. Već zbirka poezije koja je izašla 2009. pokazuje kako se radi o vrlo zrelom pisanju, autorica jako dobro poznaje svjetsku književnu tradiciju, poigrava se s motivima, a pri tome to radi s jednim mladenačkim humorom, neopterećenošću i autoironijom”, istaknuo je Ušumović.

Govoreći o Asjinoj zbirci kratkih priča, Ušumović je naveo kako se radi o vrlo kompleksnim pričama. “Ono što mene oduševljava je to da se radi o vrlo promišljenim pričama, svaka ima svoj ključ, izvanredno poigravanje s pripovjednim glasovima, s identitetima pripovjedača, a to sve nije izvedeno na način koji bi bio odbojan čitatelju, nego je pisan za sve čitatelje s jednim angažmanom koji nije na prvu loptu, a dodiruje se svih bitnih tema današnje svakodnevice”, zaključio je Ušumović dodavši kako je Asja Bakić na hrvatskoj književnoj sceni ekstremna pojava jer se ne ustručava kritički reagirati na nelogičnosti izrečene u javnom prostoru.

_MG_2079Asja Bakić istaknula je kako je vrlo bitno pisati angažirano i regirati. “Meni je žao da sam ja ekstremna pojava, ja bih voljela da sam jedna od niza ljudi koji bi reagirali na stvari koje su im problematične kako u političkom tako i u spisateljskom smislu”, kazala je Bakić. Bakić je tako ušla u brojne polemike s ljudima iz javnog života, a vrlo je kritična i prema aktualnom ministru kulture.

Asja u Pazinu radi na novim tekstovima, a jučer je pazinskoj publici pročitala pjesmu nazvanu “Jama” koja je nastala upravo u Kući za pisce. Sama Kuća i ambijent u kojem se nalazi jako je inspirativan, istaknula je autorica. “Pazinjani su ljubazni ljudi, nema strke i galame koja je prisutna u Zagrebu. Super mi je što sam se malo maknula i došla među taj cvrkut ptica i nasmijane ljude”, zaključno je kazala autorica. Asja Bakić u Pazinu ostaje do kraja svibnja.

 

Leave a Reply


7 + = 11

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum