Počinje radionica spekulativnog dizajna u Puli – javna predavanja

Radionica spekulativne dizajnerske prakse naziva “Objekti u prostoru” počinje s radom u ponedjeljak, 23. svibnja u Društvenom centru Rojc, a prvo javno predavanje na temu “Trans-topije” koju će voditi Breda Bizjak na programu je u utorak u 12 sati u pulskom Multimedijalnom centru Luka. objekti u prostoru-ilustracija-andi pekica

Organizatori radionice su udruga Metamedij, Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija (Umjetnička akademija u Splitu – Ivica Mitrović, Oleg Šuran) i Društvo arhitekata Istre (projekt Otvoreni grad – Breda Bizjak).

U sklopu predavanja “Trans-topije”, autorica će kroz predstavljanje projekta “Otvoreni grad”, kojeg smatra svojevrsnim eksperimentom u realnom javnom prostoru, analizirati različite tehnike i metode korištenja prostora i njihove reaktivacije odn. ponovnog ‘iščitavanja’ prostora grada. Odabrane postojeće lokacije u povijesnoj jezgri aktivirat će se i redefinirati kao niz prostora-događaja kroz materijalne i nematerijalne akcije privremenog karaktera na način kojim se dimenzija događaja izjednačava sa dimenzijom prostora.  U analizi agenata promjena koji uvjetuju postojeći javni prostor poput ubrzane tehnologizacije kulture, poodmakle individualizacije i otuđenosti društva te svojevrsne “tiranije prisnosti” osvrnut će se na teoretski rad filozofa i sociologa Henri Lefebvrea, sociologa Richarda Sennetta, filozofa Paula Virilioa te arhitekta Bernarda Tschumija.breda bizjak

Breda Bizjak je rođena 1976. g. u Rijeci. Diplomirala je arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani. 2007. g. osniva arhitekturni studio BB ARHITEKTI. Živi i radi na relaciji Pula – Ljubljana. Dobitnica je više međunarodnih priznanja i nagrada kao što su Evropska nagrada za javni gradski prostor 2012.g. (European Prize for Urban Public Space 2012), nominacija za nagradu Mies van der Rohe 2015.g., nominacija za nagradu Piranesi 2014.g. Javni prostor jedan je od glavnijih fokusa njenog djelokruga.

Radionica “Objekti u prostoru” nudi iskustvo multidisciplinarne radne grupe koje omogućuje percepciju dizajna kao drukčijeg načina razmišljanja – refleksivnog, kritičog i društveno odgovornog. Namijenjena je mladima, studentima, te mladim stručnjacima i umjetnicima iz područja dizajna, sociologije, antropologije, urbanizma, arhitekture, psihologije, povijesti, programiranja, elektronike, IT-a, novomedijske umjetnosti, itd. Cilj radionice je upoznavanje ne/vidljive Pule, njene povijest i sadašnjosti te spekuliranje o njenim budućnostima.

Mentori radionice su Martin Skelly (Škotska) i Oleg Šuran.

SONY DSCMartin Skelly je dizajner iz Škotske koji koristi dizajn i digitalne tehnologije za stvaranje novih proizvoda, interakcija i iskustava za brandove, dizajn agencije i sveučilišta. Fasciniran je potencijalom digitalnih tehnologija koje sve više utječu na život ljudi te istražuje kako one utječu na privatnost, kontrolu korisnika i sreću. Bavi se stvaranjem proizvoda koji povezuju iskustva fizičkog i digitalnog svijeta. Martin je predavač na Sveučilištu u Dundeeju gdje predaje “Product design”, a u vlastitom studiju (Skelly Studio) istražuje i razvija razne dizajn prototipe; prekrasne i smislene objekte za interaktivne domove budućnosti. Više o njegovom radu pogledajte na: www.skelly.website

oleg s_uranOleg Šuran je freelance dizajner, asistent na DVK/UMAS, radi u Platformi 9,81. Na Umjetničkoj akademiji u Splitu završio prediplomski studij Dizajn vizualnih komunikacija (2009.) i diplomski studij Dizajn u novim medijima (2011.). S Olegom Morovićem i Andijem Pekicom vodi časopis za poeziju Polet, umjetničku organizaciju Fazan, i www.nakonjusmo.net. Slabo nagrađivan. Uglavnom ga čila u Istri.

Sljedeća predavanja na rasporedu su u četvrtak, 26. svibnja od 18:30 do 20:30 sati u Dnevnom boravku DC-a Rojc gdje će dr. sc. Ivica Mitrović govoriti na temu “Uvod u spekulativni dizajn – kako kritički promišljati budućnost (i sadašnjost)”, Anselmo Tumpić će održati predavanje na temu “Prototypes”, a Martin Skelly će održati prezentacija rada. Završna prezentacija radova bit će održana u subotu, 28. svibnja u 19 sati u MMC-u Luka.

Tekst B. V.

Leave a Reply


4 − = 3

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum