Cinemaniac – Misliti film 2016. – „FORUM“ Jasmine Cibic i Assafa Grubera u MMC-u LUKA

Cinemaniac – Misliti film 2016, tradicionalni popratni izložbeni program Festivala igranog filma u Puli ove godine slavi 15. rođendan i bit će otvoren u nedjelju 10. srpnja u 20 sati u Multimedijalnom centru Luka. Naziv ovogodišnjeg programa je „Forum“, a Kustosica projekta Branka Benčić ovaj se put odlučila za umjetnike Jasminu Cibic i Assafa Grubera. Organizator izložbe je vodnjanska Apoteka – prostor za suvremenu umjetnost.

cibic1„Ovogodišnji program Forum strukturiran je kao konstelacija samostalnih prezentacija i donosi dvije umjetničke pozicije: Jasminu Cibic i Assafa Grubera. Na primjerima njihovih recentnih filmova, u maniri “pomnog čitanja”, ispitivat će se različite umjetničke pozicije i prakse rada s pokretnim slikama te “novi narativi”, koje otvaraju različiti oblici rada s filmom ili videom, a kojima se preispituju granice i mogućnosti reprezentacije, jezika, slike, prostor političkog govora, modeli produkcije, distribucije, prezentacije. Filmovi umjetnika smještaju se u prostor između, kao dio kritičke forme i prakse koja postavlja niz pitanja: od institucija galerija i muzeja, kina, vizualne umjetnosti, kinematografije.

Filmovi i videoradovi Jasmine Cibic formiraju se oko ideje arhitekture i diskursa koje ona proizvodi. Umjetnica u središte istraživanja smješta načine na koje arhitektura može postati utjelovljenje nacionalnih ideologija, identiteta i reprezentacija moći. Njezino stvaralaštvo, vezano za mjesto i kontekst, performativno je i koristi širok spektar medija ili kazališnih tehnika radi redefiniranja ili ponovnog razmatranja postojećeg okruženja i njegove politike.

Film „Srušiti i iznova graditi“ (2015.) sniman je u palači SIV-a u Beogradu, a formira se oko dijaloga četiriju ženskih likova, protagonistica koje utjelovljuju četiri ideološke pozicije kao varijacije Majke Države (graditelj nacionalnog identiteta, pragmatičar, konzervator i umjetnik/arhitekt). Filmovi „Srušiti i iznova graditi“ i „Nacija to voli“ – koji se prikazuju na izložbi – dio su trilogije „Spielraum“. Jasmina Cibic međunarodno je priznata umjetnica rođena u Ljubljani. Živi i radi u Londonu.

gruber3Film Assafa Grubera „The Right“ dio je kompleksnijeg projekta „The Anonymity of the Night“ („Anonimnost noći“) koji se fokusira na pitanja kako su političke ideologije subjekata premrežene s individualnim, osobnim pričama i kako oblikuju društvene odnose u okviru privatne i javne sfere. „The Right“ u središte interesa smješta umjetnost i njezine institucije. Kratkometražni film, strukturiran kao monodrama, formira se oko pisma umirovljenog muzejskog čuvara Galerije starih majstora u Dresdenu ravnatelju Muzeum Sztuki u Lodzu. Umirovljeni muzejski čuvar jest 73. godišnja žena koja svoje stavove o umjetnosti i ideologiji izražava upravo pismom u kojemu traži volonterski staž u poljskom muzeju, instituciji sa značajnom kolekcijom moderne i suvremene umjetnosti. Assaf Gruber (Jeruzalem, 1980.) živi i radi u Berlinu“, navodi se u pozivu na izložbu kojeg potpisuje Branka Benčić.

Cinemaniac > Misliti film višegodišnja je istraživačka platforma koja propituje veze filma, pokretnih slika i suvremene umjetnosti, a od 2002. godine realizira se kao popratni program na Pulskom filmskom festivalu. Projekt je posvećen sustavnom promišljanju alata i medijskog mišljenja u suvremenim umjetničkim i kustoskim praksama, u radu s pokretnim slikama, slikama iz projektora, njihovim međuodnosima te načinima njihova istraživanja, kontekstualizacije, prezentacije i recepcije.

Izvor

Leave a Reply


9 + 3 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum