Rezultati radionice „Digitalna manufaktura – Tracking Tradition“

MP3 platforma u suradnji sa zagrebačkim kolektivom Oaza i Etnografskim muzejom Istre organizirala je od 2. do 5. studenog u Društvenom centru Rojc u Puli besplatnu radionicu rekreiranja starih znanja i objekata kroz različite medije pod nazivom “Digitalna manufaktura – Tracking Tradition“. Kroz upoznavanje sa zbirkom Etnografskog muzeja, polaznici su se bavili temama simbola, vizualnih kodova, jezika, mitologije, običaja, vjerovanja i rituala. Detektiranje i procesuiranje zanimljivosti materijalne i nematerijalne kulture života u Istri poslužilo im je za preispitivanje uloge manufakturnog rada. Iskustva s radionice i rezultati predstavljeni su na konferenciji “Produkcijski centri: umjetnost i razvoj zajednice” koju je MP3 platforma organizirala 5. studenog u pulskom Circolu Zajednice Talijana.

tracking3Osnovna tema radionice bila su vjerovanja (legende, mitovi, društveni običaji, jezik i govor, …) koja čine važan dio identiteta Istrijana. Pitanja na koje su prezentirani radovi pokušali dati odgovor su: Može li se dizajnom utjecati na promjenu perspektive vjerovanja koja su dio nečijeg identiteta? Koliko mediji može utjecati na usmjeravanje ili promjenu percepcije vjerovanja? Kako dokumentirati i vizualizirati nematerijalno? Ciljevi su bili prezervacija usmene predaje / nematerijalne baštine koja je krhka, kritičko propitivanje sadržaja usmene predaje i zaštita od vjerovanja koja produciraju strahove.

„Na temelju postojećih informacija (terenskog izleta) sudionici su izdefinirali temu vjerovanja kao nematerijalnu baštinu koja ima vrijednost. Uslijedio je zajednički brainstorming nakon kojega su u manjim grupama razvijali koncepte, kritički propitivali ideje, vizualizirali ih u različitim medijima i naposljetku međusobno testirali rješenja“, navode iz kolektiva Oaza.

Prvi projekt nazvan je „Takuin štorija o štrigama i štrigunima“, a na njemu su radili Tea Zbašnik, Sabina Damiani, Tanja Šuflaj i Irena Hodžić. „Razmatrajući mogućnosti interaktivnog prepričavanja motiva i vjerovanja koji potječu iz tradicijske kulture na području Istre, pristupile smo projektu na osnovi dva temeljna i međusobno isprepletena motiva – prepričane priče (vjerovanja) dobivene od kazivača te njihovo mapiranje po lokacijama, i aktualizacija istih u suvremenom kontekstu kroz digitalne aplikacije“, kažu autorice.

Projekt „Istražena“ rad je Ivane Vaccino koji je fokusiran na vizualiziranju/ilustriranju položaja žene kroz povijest, te povezivanje iste s vjerovanjima koja ju stavljaju u specifičnu poziciju, poziciju drugog. „Polazišna točka prezentacije je Marija Radaković, žena spaljena na lomači 1632. godine u Svetvinčentu u Istri, pod optužbom da je štriga, odnosno vještica. Prezentacija nadalje propituje položaj žene u društvu do današnjeg dana, s naglaskom na stalne mijene društva, odnosno uspone i padove kroz koje prolazi i svaka žena spoznavajući sebe. Budućnost položaja žene u društvu ostavlja mjesta za spekulativni dizajn, no u prezentaciji sam ipak stavila naglasak na introspektivni osvrt polaznica radionice, odnosno njihovim ciljevima kojima teže kao žene“, pojašnjava autorica.

drugiProjekt naziva „drugi / Drugi“ rad je tima kojeg sačinjavaju Ana Javor, Katarina Petrović, Lea Jurčić, Marko Borota i Ivan Perkov. „Promišljajući o konstrukciji identiteta, jednog od temeljnih pitanja socio-kulturalnih teorija, neizbježno dolazimo do ideje sebstva, odnosno kreiranja našeg ja. Govoriti o ja, ne znači samo govoriti o sebi, već i o drugome/Drugome. Naime, preko konstrukta drugosti uviđamo i uspostavljamo razlike između nas i drugog; u isto vrijeme dolazi do pridavanja negativnih konotacija onome što ne poznajemo, a samim time i do diskriminacije i isključivanja Drugoga. Svijet kojem pripadamo nije samo naš nego je i svijet svih drugih. Njih ne smijemo smještati van našeg svijeta već pažnju usmjeriti na subivanje; bivanje jednih s drugima znači otvaranje prostora za dijalog, što u konačnici vodi razumijevanju svake vrste različitosti i napretku kojem toliko težimo“, kažu autori.

Projekt „UrokBlock“ rad je polaznika Mate Žaje, a radi se o plug inu ili dodatku za bilo koju postojeću online platformu i koji na digitalni način obrađuje vjerovanje da se od uroka štriga ili štriguna možemo braniti noseći odjevni predmet naopako. Budući da živimo u digitalnom dobu autor je ovu „obrambenu metodu“ prilagodio za Internet pa pri ulasku na stranicu za koju smatramo da bi nas mogla ureći, pritiskom na aplikaciju okrećemo ju naopako i time se zaštićujemo od zlih sila.

Projekt naziva „Na skrito“ rad je polaznica Nine Živković i Tanje Ranić, a radi se o analizi čuvene fraze „Da ne bi ki ča reka“ koja je po mišljenju polaznica ušla u sam DNK Istrana. Upravo su tu frazu polaznice testirale u Vodnjanu putem projekcije na zatvorenim škurama jedne trošne kuće koja se nalazi na raskrižju.

tracking2Projekt „Od usta do usta“ Darje Galović propituje usmenu predaju i način na koji ona mijenja stil i sadržaj priče koja se prenosi s koljena na koljeno. Tijekom njenog eksperimenta osam sudionika je jedan drugome prepričavalo priču. Dok je prvome u nizu priča pročitana, ostale su prenesene od usta do usta, a finalni rezultat je usporedba prve i posljednje priče koje imaju jako malo dodirnih točaka.

Zadnji prezentirani projekt bio je „Istria Strigone Couture“ Barbare Radelja koja je izradila prototipe odjevnih predmeta koji služe za zaštiru od uroka, a koji se temelje na ljudskim svjedočanstvima vezanim uz iste.

Tekst Boris VINCEK
Fotografije Marko HAJDAROVIĆ

Leave a Reply


− 1 = 1

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum