Snimke istarske narodne glazbe HRT – Radija Pula dostupne i na internetu

Na internetu su odnedavno dostupne snimke istarske narodne glazbe iz bogate arhivske građe fonoteke HRT – Radija Pula, koja sadržava više od tri tisuće snimaka na magnetofonskim vrpcama. One su zahvaljujući trudu zaposlenika HRT – Radija Pula te njihovoj suradnji s Radnom jedinicom Arhivi i programsko gradivo Hrvatske radiotelevizije te Državnim arhivom Republike Hrvatske u Pazinu uspješno katalogizirane i digitalizirane. Dio tih snimaka odnosi se na istarsku narodnu glazbu i nastajao je od samih početaka HRT– Radija Pula, odnosno ranih šezdesetih godina prošloga stoljeća. Kao glazbeni urednik na HRT – Radiju Pula Renato Pernić uređivao je i vodio velik broj emisija s temom narodnoga glazbenog stvaralaštva, a materijal za emisije skupljao je sa snimateljem Branimirom Paićem na terenu, u autentičnome ambijentu istarskih sela.

Naslovnica_nosaca_zvuka_Arhiv_Renato_PernicIdeja o pokretanju projekta digitalizacije i sistematizacije sačuvanih glazbenih snimaka nastala je netom nakon prerane smrti Renata Pernića 2002. godine. Na inicijativu tadašnjega glavnoga urednika HRT – Radija Pula Budimira Žižovića okupljena je radna skupina čija je osnovna zamisao bila sačuvati snimke tradicijske glazbe. Na prvome sastanku u listopadu 2003. godine donesena je odluka o pokretanju projekta čiji bi najvažniji cilj bila digitalizacija dijela zvučnih zapisa iz arhive HRT – Radija Pula te omogućivanje njihove dostupnosti izdavanjem nosača zvuka na kojima će se nalaziti izbor iz cjelokupne građe. Važan je zadatak bila i promocija usmjerena informiranju javnosti i popularizaciji toga staroga glazbenog izričaja.

U čast pokojnome Renatu Perniću projekt je nazvan Arhiv Renato Pernić. Mediji projekt često nazivaju Arhivom Renata Pernića, što nije sasvim točno jer je riječ o samo jednome dijelu arhive HRT — Radija Pula, za koju je Renato Pernić posebno zaslužan.

Na projektu Arhiv Renato Pernić radilo je mnogo ljudi, što pokazuje veličinu cijeloga pothvata. U prvoj, najstarijoj fazi projekta svoje su mjesto u njemu pronašli Budimir Žižović kao idejni začetnik projekta i urednik edicije nosača zvuka, snimatelj građe Branimir Paić, izbornik građe Daniele Pernić, koji je kao Renatov sin i najemotivnije povezan s projektom, glazbeni stručnjaci –  urednici na HRT – Radiju Pula Bruno Krajcar i Ludvik Slana, glazbeni producenti Edi Cukerić i Aldo Spada, Marino Jurcan, zaslužan za realizaciju vizualnoga identiteta i tisak putem udruge Metamedij, te etnoglazbenik Dario Marušić.

Tijekom godina članovi radne skupine mijenjali su se, a u završnicu projekta ušla su dva počasna člana – Branimir Paić i Budimir Žižović – i petero aktivnih: Vesna Ivetić, Bruno Krajcar, Daniele Pernić, Ludvik Slana i Aldo Spada, koji imaju neprekidan petnaestogodišnji staž na projektu, i to uz svoje redovite radne obaveze na HRT – Radiju Pula.

Za dizajnerska rješenja prvih četiriju nosača zvuka zaslužna je tvrtka E-media Studio, peti i šesti nosač zvuka vizualno je osmislio i Manuel Šumberac, a sedmi i osmi Zvonimir Čačić, koji je, na temelju ilustracija Breze Žižović, zaslužan i za grafičku pripremu za deveti i deseti nosač zvuka. Novi dizajn za nosače zvuka, od jedanaestoga do četrnaestoga, koji je zadržan do okončanja edicije, osmislila je zaposlenica Radne jedinice Dizajn i scenografija Hrvatske radiotelevizije Tanja Momčilović. Za grafičku pripremu i redizajn ostalih nosača zvuka zaslužan je vršitelj dužnosti rukovoditelja Radne jedinice Dizajn i scenografija Hrvatske radiotelevizije Slaven Kuduz.

Na projektu su bile angažirane i nekadašnje glavne urednice HRT – Radija Pula Silva Celebrini i Tatjana Kaštelan te sadašnji vršitelj dužnosti glavnoga urednika Bruno Krajcar, bivši rukovoditelj HRT-ova centra u Puli Sanjin Berc te sadašnja rukovoditeljica toga centra Kornelija Benazić. Velika je zasluga i producentice HRT-ova centra u Puli Patricije Chiavalon, osobe koja je od samih početaka davala produkcijsku podršku i organizirala sve javne prezentacije, a projektu je uvelike savjetodavno pomogla i povjesničarka glazbe Lada Duraković.

U prošlosti, i to ne tako davnoj, istarski narodni izričaj, kultura i govor bili su smatrani manje vrijednima i marginalizirani. Danas se to isto istarsko dvoglasno pjevanje i sviranje na istarskoj ljestvici nalazi na UNESCO-vu popisu nematerijalne svjetske baštine u Europi. Radeći na ovome projektu Hrvatska radiotelevizija pridonijela je podizanju svijesti javnosti o kulturnoj vrijednosti istarske glazbe i izvan ruralnih okvira. Do danas je sav materijal digitaliziran te je do kraja prošle godine tiskano ukupno dvadeset nosača zvuka koji predstavljaju reprezentativan uzorak te građe, a niz institucija i privatnih osoba u posjedu je nosača zvuka iz edicije Arhiv Renato Pernić.

Postojanje izvornih starih snimaka pjevanja i sviranja jamči čuvanje izvedbe u izvornome obliku, pa brojna kulturno-umjetnička društva i učitelji glazbenoga odgoja, zahvaljujući upravo ovim snimkama, imaju na čemu temeljiti svoj rad. Nosači zvuka, od kojih su prvi i posljednji popraćeni i opisima na nekoliko svjetskih jezika, svoj su put našli i izvan granica Hrvatske. Tako taj projekt pridonosi svjetskoj promociji istarske, a time i hrvatske folklorne glazbene tradicije.

Na internetskim stranicama HRT – Radija Pula početkom ožujka svjetlo dana ugledala je posebna rubrika posvećena projektu Arhiv Renato Pernić. Da projekt bude ukorak s vremenom pobrinuo se Ozren Kiza, koji je omogućio da sve potrebne informacije budu dostupne s pomoću poveznice na  Arhiv Renato Pernić.

Tako se na internetskoj stranici HRT – Radija Pula, popraćeno imenima pjesama izvođača te opisima izvedaba, našlo svih 500 glazbenih brojeva koji su bili tiskani i na nosačima zvuka.

Izvor

Leave a Reply


+ 9 = 17

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum