Predavanje NOELA ŠURANA u Premanturi

“Etnoglazbena slika Istre”

• Predavanje Noela Šurana naziva “Etnoglazbena slika Istre” bit će održano u četvrtak, 3. svibnja u 19.30 sati u premanturskoj Školi na placi, a u organizaciji JU Kamenjak i Udruge u kulturi Fenoliga.

„Kao u tehnici mozaika gdje se kockice slažu na različite načine, kako bi izgradile određene oblike i gdje se boje međusobno ne stapaju kao plohe, mrlje ili potezi, što ih ostavlja kist pri primjeni drugih slikarskih tehnika, već se svaka kockica razaznaje u svom obliku, veličini i boji (Jakubin,2001.) tako je i etnomuzikološka slika Istre sastavljena od niza različitih kockica. Istarska glazbena baština u svojoj punini danas se prezentira kao višeetnička, višekulturna i višejezična. Istarski glazbeni mozaik sastavljen je od različitih vokalnih, instrumentalnih i voklano-instrumentalnih glazbenih oblika različitih tradicija. Prvenstveno su povijesni, društveni, ekonomski i drugi razlozi pridonijeli da se na području Istre razvije veliki broj različitih glazbenih, vokalnih i plesnih oblika.

„Tradicijske glazbe Istre na svoj način odražavaju društveno-ekonomske i kulturne prilike u kojima je živjelo i u kojima živi stanovništvo pojedinih njezinih krajeva. Geografski smještaj i povijesna zbivanja na ovom teritoriju različito su utjecali na razvoj tradicijske glazbe“, piše u opisu predavanja.

Noel Šuran rođen je 1986. godine u Puli. Završio je Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci (2011.). Trenutno završava poslijediplomski doktorski studij kulturne antropologije i etnologije u Zagrebu. U njegovom umjetničkom radu evidentan je antropološki kontekst. Dugi niz godina bavi se nematerijalnom kulturom, posebice tradicijskom glazbom. Uključen je u nekoliko domaćih i međunarodnih znanstvenih i umjetničkih projekata. Radi kao nastavnik likovne kulture u osnovnoj školi. Zapaženo je sudjelovao na mnogim manifestacijama, susretima, stručnim i znanstvenim skupovima, simpozijima, izložbama, smotrama, memorijalima vezanim uz prezentaciju i edukaciju vizualne kulture. Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada.

Priredio B. V.

Foto

Leave a Reply


8 − = 6

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum