‘‘Tanac na tavolac’’ i ‘‘Pišćaci i gunjci’’ u MARUŠIĆIMA

‘‘Tanac na tavolac’’ i ‘‘Pišćaci i gunjci’’ održavaju se u Marušićima  u subotu 30. lipnja i nedjelju 1. srpnja u organizaciji KUSD “Bratstvo” iz Marušića, MO Marušići, POU Buje i TZ Buje.

Prvi dan obilježit će “Tanac na tavolac – ballo sul tavolazzo” u sklopu kojeg će se održati plesna radionica od 15 do 20 sati, gdje će posjetitelji i svi zainteresirani moći uz stručno vođenje Koviljke Marečić i Branimira Šajine te glazbene pratnje Daria Marušića sudjelovati u radionici gdje je naglasak na plesu kao načinu komunikacije među ljudima.

Tanac na tavolac je plesni događaj, plesnjak koji je bio vrlo raširen na zabavama i sajmovima u sjevernoj Istri sredinom dvadesetog stoljeća. Tavolac predstavlja plesni podij sagrađen od drvenog poda kojem se dodavala ograda od granja kako bi se stvorio ulaz koji se plaćao, obično od strane muških plesača koji bi pozvali plesačice na ples. Ova manifestacija je zamišljena kao jedan od načina revitalizacije glazbeno-plesne tradicije ovih područja te kao rekonstrukcije jednog takvog događaja. Ples počinje zalaskom sunca i traje do duboko u noć.

Istog dana od 17 sati možete pogledati izložbu Sergia Demarka graditelj tradicionalnih instrumenata. Izložba instrumenata, skulptura i slika. Gosti su etno folk skupina Šćike, osnovana 2007. godine težnjom mladih tradicijskih glazbenika KUD-a ” Ivan Fonović Zlatela” iz Kršana da se na jedan drugačiji način pozabave tradicijskom glazbom Istre. Osnovna ideja vodilja bila je baviti se transformacijom tradicijske glazbe i starih istarskih pjesama te koristeći modernije metode prilagoditi ih današnjem vremenu i time sačuvati od zaborava.

Šćike su u početku jako malo odstupale od karakterističnog istarskog izričaja, uglavnom koristeći akustična glazbala kao što su mih i sopele, no u zadnje vrijeme sve više koriste i električne instrumente poput električne i bas gitare. Etno skupina Šćike i dalje stvara glazbu sa jasnim primjesama različitih glazbenih pravaca, ali prvenstveno korištenjem istarskog etna. Pored modernih glazbala u bendu se posebnu pažnju posvećuje starim tradicionalnim instrumentima na kojima se svira od davnina, kao i starinskim napjevima koji nam služe kao baza za stvaranje. Bend je odlično prihvaćen od domaće publike, posjetitelja Istre, ali i na nastupima izvan Hrvatske.

Drugi dan održava se 13. međunarodni susret malih sastava tradicionalne glazbe “Pišćaci i gunjci” s početkom u 18 sati. Međunarodni susret malih sastava tradicionalne glazbe održava se ispred Doma kulture u Marušićima. Na njemu sudjeluju suvremeni gunjci i pišćaci iz Istre, Slovenije i Italije.

Gunci-gunjci i/ili pišćaci su glazbeni sastavi čiju osnovu tvore gudački instrumenti violina i bajs. Suprotno općem mišljenju, uporaba violine u istarskoj tradicijskoj glazbi dokumentirana je već u 17. stoljeću. Ova vrsta glazbe tradicionalno je raširena uglavnom na području središnje i sjeverozapade Istre (Bujština, Buzeština, Pazinština, Slovenski dio Istre). Popularnost tih sastava počela je rasti krajem 18. stoljeća prisustvom sve većeg broja putujućih svirača.

Svake godine pozvani su i gosti koji svojom izvođačkom kvalitetom doprinose popularizaciji same manifestacije i predstavljaju stimulaciju mlađim naraštajima za bavljenjem tradicijskom glazbom, a ove godine susret će uveličati gosti iz Zadra, Zvuci zavičaja, svirači tradicijskih glazbala Dinarida.

Ovogodišnje manifestacije financijski su podržali Ministarstvo kulture RH i Istarska županija, Upravni odjel za kulturu.

Priredio B. V.

Leave a Reply


5 − 2 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum