Komorni filmovi u INK-u

PFF – 2. I 3. DAN

Domaći filmovi koje smo gledali u nedjelju i ponedjeljak navečer slični su u produkcijskom smislu, ali i prema prikazivačkoj sudbini koju su doživjeli na festivalu.

Oba filma prikazana su u INK-u umjesto u Areni, „Dom“ (redatelj Dario Pleić) u nedjelju zbog finalne nogometne utakmice, a „Lada Kamenski“ (redatelji Sara Hribar i Marko Šantić) u ponedjeljak zbog kiše. Riječ je o niskobudžetnim filmovima, koji se odvijaju u zatvorenim prostorima, a zanimljivost se temelji na razvoju odnosa među likovima i njihovoj glumačkoj međuigri.

Pritom je Pleić, koji se bavi odnosom supružnika (Mislav Čavajda i Judita Franković) kojima prijeti deložacija, nešto manje uspješan u tome od dueta Hribar-Šantić. Njihova metafilmska igrarija prati mladog redatelja (Frano Mašković) koji u svoj stan poziva tri glumice (Ksenija Marinković, Nataša Dorčić, Doris-Šarić Kukuljica) u svojem budućem dugometražnom prvijencu o propasti tvornice Kamensko. Namjera mu je natjerati ih na glumačku improvizaciju u svrhu razvoja filmskog scenarija, ali to ubrzo rezultira neugodnim otkrivanjem frustracija iz stvarnog života.

Ovaj filmić prilično podsjeća na Radićevu „Živu istinu“, kako zbog odabira tematike iz glumačkih krugova, tako i zbog pristupa snimanju koji fingira dokumentarizam, ali riječ je o vrlo simpatičnom djelcu koje potvrđuje pravilo da novac nije presudan za kvalitetu filma. Nakon „Lade Kamenski“ prikazan je i „Comic Sans“, novi film redatelja Nevija Marasovića, koji je već prikazivan u hrvatskim kinima uz mahom pohvalne kritike.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


− 2 = 2

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum