Održan je TEDxPula – Thinking out loud

U subotu, 29. rujna u galerijskom prostoru MMC Luka u Puli, održana je konferencija TEDxPula, prije svega neovisan, neprofitan i samostalno organiziran događaj pod međunarodnom TED licencom, kojem je cilj prenošenje ideja vrijednih širenja. TEDxPula ugostio je 8 sjajnih govornika, koji su u govorima od 3 – 18 minuta prenijeli vlastite priče, otkrili što su prošli na profesionalnom putu i ponudili ono što je najvažnije u TED-ovim okupljanjima – ideje koje bi mogle biti zanimljive i važne za zajednicu u kojoj se okupljanje održava. U prvom djelu programa bili su to: Saša Petković – marketinški ekspert iz iz agencije KG Media, Milena Mičić – vlasnica pulskog Aquariuma, Ana Božac – psihologinja i art terapeut, dok je Igor Franković objasnio kako je nastala ideja osnivanja Rovinj FM-a. U pauzi su posjetitelji imali priliku kušati TEDx burger mladog street food majstora Luke Radoša, dok je za glazbenu podlogu bio zadužen DJ Neno. U drugom djelu predstavili su se rovinjski dizajner Anselmo Tumpić, zatim mlada influencerica Karla Zelić. Marino Tumpić predstavio je istarski svemirski program, dok je Tanja Blašković naglasila važnost recikliranja plastike.

Što je zapravo TED? Ova se neprofitna organizacija bavi razmjenom priča i ideja stručnjaka s različitih područja, a s programom TEDx potiče prenošenje ideja na samostalno organiziranim okupljanjima. Do sada su u TED-ovoj razmjeni ideja sudjelovali stručnjaci i poduzetnici s različitih područja, poput Billa Gatesa i Sir Richarda Bransona, ali i ljudi koji su se istaknuli nečime subverzivnim, poput Edwarda Snowdena i Juliana Assangea.

Sa začetkom 1984. godine u SAD-u, TED se u međuvremenu proširio i u ostatak svijeta, između ostalog, i u Hrvatsku. Njegovi timovi u Hrvatskoj otprije osam godina organiziraju okupljanja TEDx, među kojima najdužu tradiciju ima zagrebački. Po 3. put pulski TEDx donosi mlada ekipa; nositeljica licence Larisa Kontošić, Roberta Kontošić Pamić, Natalija Ladavac, Davor Rapić i Albert Vošćon. Podršku timu dali su i Katia Schira, snimateljska ekipa; Bojan Prusac, Mišo Tikvicki i Violeta Šugar, te fotografkinja Lucija Dušman. O make-upu govornika i tima brinula se Valentina Štokovac. Program je moderirao Matija Ljuba. Ulaz je bio besplatan, uz sponzorsku podršku, jer se TEDxPula tim vodi idejom da ideje vrijedne širenja trebaju biti dostupne svima.

Upisivanjem TEDxPula, na TEDxtalks Youtube programu, mogu se pronaći govori sa dosadašnjih konferencija, a kroz mjesec dana bit će objavljeni i ovogodišnji govori.

Leave a Reply


4 − = 3

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum