SURferaj i FreeZURA – predstavljene novosti Saveza udruga Rojca

U sklopu SURferaja – programa Dana Saveza udruga Rojca koji su se u Društvenom centru Rojc odvijali od 20. do 22. prosinca, u petak je u Dnevnom boravku održano i predstavljanje programa i projekata SUR-a, mreže udruga DC-a Rojc koja ih okuplja, predstavlja i potiče međusobnu suradnju s ciljem izgradnje zajedništva i poticanja razvoja Rojca.

Programe i projekte predstavili su članovi SUR-a, Martina Malić, Danijela Poropat, Dušica Radojčić, Vedran Stanić te Branimir Sljepčević, koji je na početku brojkama predočio rad Dnevnog boravka u protekloj godini, kad je ovaj prostor korišten 183 puta, a ukupno je na 121. održanoj priredbi nazočilo preko 10.000 posjetitelja. Osim članica SUR-a prostor je koristilo još 40 drugih udruga iz Rojca, 53% programa su bili razni kulturni sadržaji, a ostalo predavanja, prezentacije, konferencije, okrugli stolovi i sl. Dio Dnevnog boravka ove godine postao je i Radio Rojc, koji emitira iz stražnje prostorije i učinio je mnogo na većoj vidljivosti aktivnosti koje se odvijaju u i oko Rojca.

Također, ideja oživljavanja dvorišta zgrade ljetos je zaživjela i s novim programima „Ljeto u Rojcu“, te je zajedno s radijem proširila percepciju Rojca u javnosti i okupila velik broj posjetitelja (posebno koncerti, među kojima i oni Gogol Bordela, Repetitora, Damira Avdića i dr.).

Danijela Poropat predstavila je Otvorenu platformu Rojc, izraslu iz platforme „Suradnjom i znanjem za zajedničko dobro“, koju je udruga Metamedij osmislila u suradnji sa SUR-om. Platforma ima za cilj uključiti druge korisnike Rojca, koji nisu članovi SUR-a, kako bi zajedno radili na su-upravljanju DC-om. Dušica Radojčić je u sklopu aktivnosti Platforme obavila razgovore s predstavnicima svih udruga i organizacija nastanjenih u Rojcu, pri čemu su utvrđene njihove potrebe i način korištenja prostora. Biti će to osnova na temelju koje će se sastaviti novi kriteriji za dodjelu ugovora o korištenju, u čemu će sudjelovati svi zainteresirani. Platforma radi i na razvoju komunikacije i suradnje sa širom gradskom zajednicom, pa je tako proteklog lipnja na ovogodišnjoj Akciji Rojc sudjelovala 21 udruga, dok je Radio Rojc sada prerastao u glavnu aktivnost Platforme i sve većom slušanošću dokazuje koliko radio može biti uspješan medij za razvoj zajednice. Nadalje, zaklada Kultura nova financijski podržava aktivnosti Platforme na afirmiranju nezavisne kulture i suvremene umjetnosti, pa tako i dan ranije održan Okrugli stol na tu temu, kao i sav trodnevni SURferaj program. Uskoro će se, također pod okriljem Otvorene platforme Rojc, moći preuzeti i istoimena besplatna mobilna aplikacija koja će dodatno poboljšati informiranost javnosti o svim događanjima u Rojcu.

Posredstvom EU programa Erasmus+ SUR je već više godina domaćin EU volonterskoj službi, odnosno mladim Europljanima koji volontiranjem u nekoj drugoj EU zemlji uče, rade, stječu nova iskustva i prijatelje, zajedno gradeći novi europski identitet. Ove godine SUR je ugostio dvije volonterke – Berinu iz BiH i španjolku Kristinu, koje su pomagale u brojnim aktivnostima SUR-a, a dale su i svoj kreativni obol kroz emisije na Radio Rojcu, oslikavanje prostora, tečaj španjolskog i dr. Za veljaču iduće godine najavljen je dolazak četiri nova volontera koji će u Rojcu boraviti pet mjeseci, a ovaj će put to biti mladi iz Italije, Nizozemske, Rusije i Armenije.

U nastavku je predstavljen i novi projekt FreeZURA – Slobodna zajednica umjetnika u razvoju, koji će SUR realizirati u suradnji s udrugama Kontakt, Zvona i nari i Gradskom radionicom. Namijenjen je mladima od 15 do 25 godina kojima je ponuđeno pet besplatnih radionica: Glazbena, Radionica kreativnog pisanja i nakladništva, Radionica stripa i ilustracije, Radionica suvremenog plesa te Likovna radionica izrade murala.

Nadalje, istaknut je i projekt GRADimo Rojc, prvi veći projekt SUR-a kojem je Europski socijalni fond za sljedeće dvije godine dodijelio 2, 37 milijuna kuna. Ta će sredstva biti usmjerena u razvoj sudioničkog upravljanja i iznalaženje učinkovitijih modela upravljanja zgradom, kao i u kulturne aktivnosti u DC-u. Partneri na projektu su udruge Zelena Istra, Čarobnjakov šešir, Merlin i Metamedij. Kako je jedan od ciljeva projekta učiniti Rojc što pristupačnijim, dio novca biti će utrošen i u adaptaciju portirnice koja će postati reprezentativni info-punkt. U okviru Platforme organiziran je i okrugli stol “Izazovi nezavisne kulture u Istri”, napravljena aplikacija o udrugama korisnicama prostora u Rojcu, te koncept edukacijske platforme za djelatnike u kulturi. Pripremljeno je i glasilo RojcaVeznik koje će biti objavljeno u pdf formatu na portalu Rojcnet.

U partnerstvu s Gradom Pulom, u tijeku su radovi na rekonstrukciji krova zgrade Rojca, koji bi iduće godine trebali biti okončani, a u pripremi su i projekt hostela s 65 ležaja u stražnjem dijelu zgrade, te projekt obnove fasade.

Kako je naglasila Dušica Radojčić, pokušaja okupljanja „stanara“ Rojca bilo je i prije SUR-a, ali interes za uključivanje u aktivnosti od zajedničke važnosti i danas je, u odnosu na broj korisnika, relativno slab. O tome svjedoči i činjenica da je u SUR za sada aktivno uključena svega 21 od 180 udruga koliko ih boravi u Rojcu. Stoga mogućnosti za razvoj ima još jako puno i šteta bi bilo da priča ostane samo na često isticanim „ogromnim potencijalima“ ovog prostora koji sada – velikim dijelom i zaslugama SUR-a – raste u međunarodno priznat i hvaljen društveni centar.

Tekst Daniela KNAPIĆ

Fotografije iz Arhive Rojcneta

Leave a Reply


+ 7 = 12

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum