Obilježeno 70 godina od osnutka pulske Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova

Tvornica glazbe slavi svoj 70. rođendan

• Pulska Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova ove godine obilježava 70 godina od svog osnutka, 10. veljače 1949. Na isti je datum tim povodom u staroj zgradi škole u ponedjeljak održana svečanost koja je obilježila početak cjelogodišnjih događanja kojima će se ovaj, za Pulu i regiju vrlo značajan, jubilej dostojno proslaviti.

Iako škola već dulje vrijeme djeluje u prostoru bivše industrijsko-obrtničke škole („žuta zgrada“ na Mletačkoj) svečanost je namjerno održana u starom prostoru u Ciscuttijevoj, ne samo kako bi se podsjetilo na stara vremena, već i otvorila konstruktivna rješenja za revitalizaciju te sada vrlo zapuštene zgrade.

Na svečanosti su se okupili sadašnji i bivši djelatnici i ravnatelji škole, bivši učenici te predstavnici Grada i Županije. Sadašnja ravnateljica, Romana Vuksan Zuban. naglasila je kako je riječ o posebnom trenutku, nabijenom emocijama upravo zbog svih uspomena kojima je ta zgrada natopljena, kao i zbog brojnih vrsnih glazbenika koji su iz nje krenuli u svoje karijere. Naglasila je kako danas školu (zajedno s Područnim odjelom Barban) pohađa 488 učenika s kojima radi ukupno 60 djelatnika, i može se slobodno reći kako je ona tvornica kulture ovoga grada.

Nastupio je potom zbor Maestre, sastavljen od profesorica škole. One su, nakon himne i “Krasne zemlje”, otpjevale i dvije skladbe I. M. Ronjgova. U nastavku je muzikologinja i nekadašnja učenica škole prof. dr. Lada Duraković dala kratak povijesni pregled početaka rada škole u prvih petnaest godina od osnivanja, temeljeći izlaganje na građi koju posjeduje Državni arhiv u Pazinu, te na plakatima i novinskoj dokumentaciji. Sami počeci nisu bili laki, kazala je Duraković. Bila je to poratna, razrušena Pula, opterećena egzodusom. U gradu je bilo malo stručnog kadra – prvih godina u školi su predavali svi koji su imali ma kakvo sviračko znanje. Prostor je bio neuvjetan, nije bilo sredstava za kupnju instrumenata, ploča, gramofona i magnetofona. Među osobama koje su uložile veliki trud u osnivanje škole bili su, uz ostale, prvi ravnatelj Dušan Marčelja (inače dirigent u pulskom kazališnom orkestru, kojega je u vodstvu škole krajem pedesetih zamijenio Mladen Markov), zajedno s Josipom Kaplanom i Zlatkom Špoljarom koji su predavali glazbene predmete na Učiteljskoj školi, Mirom Šibenik koja je predavala glazbeni u hrvatskoj te Višnjom Manasteriotti koja je predavala glazbeni u talijanskoj gimnaziji.

Bili su to redom vrsni stručnjaci koji su dali izniman doprinos hrvatskoj glazbenoj pedagogiji u prošlome stoljeću. U izlaganju je Duraković naglasila da je, unatoč teškim uvjetima, Muzička škola od samih početaka priređivala školske produkcije i javne nastupe koje su mediji redovito i pažljivo pratili. Duraković se osvrnula i na probleme koji su pratili školu nakon uvođenja samoupravljanja, te na trud oko otvaranja srednje škole i izgradnje kata na zgradi. Unatoč nerazmjeru između velikog broja upisanih učenika i mogućnosti nastavničkog kadra, te poratnoj neimaštini, škola se već u prvom razdoblju djelovala nametnula kao važan i nezaobilazan kulturni i umjetnički činitelj grada, surađujući s KUD-ovima, Muzičkom omladinom i ansamblom INK. O tome kakve je rezultate dao uloženi trud djelatnika škole svjedoči i činjenica da su gotovo svi učenici koje je tisak u svojim osvrtima isticao kao nadarene nastavili studij na glazbenim akademijama, a i oni koji to nisu učinili, ostali su vezani uz glazbu tijekom čitavog života.

Svečanost je popraćena retrospektivnom izložbom rada škole u proteklih 70 godina, koja je lijepim sjećanjima posebno dirnula umirovljene djelatnike.

Najavljeno je još nekoliko događanja kojima će se jubilej ove godine obilježavati. Prvi je već 27. veljače, kada će u Circolu nastupiti mali i veliki pijanisti, učenik Luka Buršić, akademski pijanist Zdenko Osip i gudački orkestar. Za idući dan, 28.veljače, najavljen je seminar svjetski renomiranog opernog pjevača Giorgia Suriana, a 17. ožujka u DHB nastupit će slavni maestro Stefan Milenković, koji će dan kasnije u Circolu održati i masterclass za violiniste. Travanj je rezerviran za školsko natjecanje Zlatni svirac i Dane glazbene škole, a 29. travnja, također u DHB-u, održat će se svečani koncert i podjela priznanja u povodu 70. obljetnice škole. Također, tijekom listopada i studenog planira se održati više koncerata djelatnika i drugih aktivnih glazbenika, bivših učenika škole.

Tekst i fotografije Daniela KNAPIĆ

Leave a Reply


− 2 = 3

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum