Održana Noć muzeja u Puli

Noć muzeja na temu “Muzeji – inovacije i digitalna budućnost” održana je u petak, 1. veljače, a u Puli su se ovoj popularnoj manifestaciji pridružili Muzej suvremene umjetnosti Istre, Povijesni i pomorski muzej Istre te Arheološki muzej Istre. Kao i svake godine i ova je noć muzeja bila uspješna i iznimno dobro posjećena, pa je publika pohrlila u muzeje već u 18 sati kada je manifestacija službeno i započela.

U Povijesnom i pomorskom muzeju Istre publika je uz kuhano vino, kroštule i frutule mogla pogledati izložbe: “Čuvari istarskih fresaka”, “Boks u Puli”, “Buzet na starim razglednicama” i “Fronte se počinju buditi Rudolf Cvetko i Prvi svjetski rat”, dok je u 18 sati pokrenuta digitalna baza kulturne baštine Istre koja će korisnicima biti dostupna preko domene www.ppmi.hr. Pri kraju večeri publiku su zabavljale grupe Urar i The Low Kicks.

U muzejsko galerijskom prostoru Sveta srca Arheološkog muzeja Istre posjetitelj su uz stručno vodstvo mogli pogledati izložbu “Prapovijest u rukama” kojom se slijepim i slabovidnim osobama, ali i svima ostalima, pruža mogućnost da osjete prapovijesne istarske predmete kako bi mogli lakše stvarati slike u mašti dok slušaju priče o prapovijesnim događanjima i načinu života tadašnjeg čovjeka.

Također u Svetim srcima mogla se razgledati i izložba „San u kamenu“ koja sadrži motive iz drevnih kultura Amerike, Dalekog Istoka, Grčke, Egipta kao i motive hrvatske kulturne baštine, a ovaj pulski postav bio je dodatno obogaćen i izlošcima koji predstavljaju Arheološki muzej Istre.

U Galeriji C8 bilo je moguće razgledati izložbu „Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu“ koja predstavlja jednu od najvećih zbirki rimskih medicinskih i farmaceutskih instrumenata u Europi, a koja se čuva u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Tema izložbe priča je o liječenju i pristupima liječenju u antičkom (grčkom i rimskom) svijetu, a posjetitelji su mogli besplatno provjeriti vid, izmjeriti tlak i šećer te provjeriti svoju težinu.

U Muzeju suvremene umjetnosti Istre publika je mogla posjetiti izložbu „U fokusu“ u sklopu koje su zastupljeni autor: Juraj Dobrović, Božica Dea Matasić, Tomislav Brajnović, Petar Brajnović te učenici Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula. U sklopu Noći muzeja organizirane su i igraonice „Artsteps“ te nagradna igra „Muzeji – inovacije i digitalna budućnost“, a za glazbeni dio se pobrinuo duo Tatiana i Toni.

Ovogodišnjoj noći muzeja priključili su se i učenici pulske Gimnazije koji su za tu prigodu pripremili program koji spaja analognu prošlost i digitalnu sadašnjost.

Tekst Boris VINCEK

Fotografije Boris VINCEK i Karin BOLKOVIĆ

Leave a Reply


9 + 2 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum