Otvoren klub-knjižara Giardini 2 u Puli

Novoosnovani Klub-knjižara Giardini 2 svečano je otvorio svoja vrata u petak, 26. travnja u podne u prostoru Udruge Sa(n)jam knjige u Istri (Giardini 2, prvi kat). Program otvaranja bio je zamišljen kao popodnevno druženje uz niz zdravica s uzvanicima i posjetiteljima te glazbenu pratnju, klupskih klavirista Anice Franjul i Carlosa Fagina, ali i prvu večernju promociju knjige.

U uvodnoj zdravici Magdalena Vodopija se prvo zahvalila svim suradnicima koji su pokrenuli otvaranje ovog posebnog kluba-knjižare.

– Nazdravljam prvo Gradu Puli jer ovog prostora ne bi bilo i ne bi bio ovako uređen da nije bilo stvarne podrške grada. Zahvaljujem i Ministarstvu kulture RH koji je prepoznao ovaj projekt i ocijenio ga najvišom ocjenom. Nazdravljam i svima vama koji ste se u manje od deset dana učlanili u ovaj klub pa sada imamo već oko 140 članova što je za mene nešto nevjerojatno. Očito je da postoji velika potreba i želja za ovakvim prostorima. Zahvaljujem i Matiji Ferlinu koji danas nije sa nama i Mauriciju Ferlinu jer bez njih dvojice ovaj prostor ne bi izgledao onako kako smo htjeli, a želja nam je bila da bude poput salona ili odmorišta. Oni su tu ideju vizualizirali na način koji mi nismo mogli ni sanjati. Nazdravljam svim knjižarima s kojima sam u životu radila koji su istovremeno bili i moji učitelji i moji učenici – to vam je tako u knjižarstvu – stalno morate učiti. Nazdravljam i metieru knjižarstva koji je u Hrvatskoj ponižen i kojeg skoro više i nema. Zahvaljujem i voditeljici ovog kluba, a to je Vlatka Balinčić. Ovaj je projekt rađen prema njenoj osobnosti i njenim sposobnostima i ljubavi prema knjizi. Na kraju nazdravljam i jednom posebnom duhu Pule koji se stvarao pod ovim krošnjama tu na Korzu gdje smo se okupljali, prepoznavali u masi, razgovarali o knjigama i nosili ih pod miškom iako ih tada nismo razumijevali. Želim da duh tog Korza pređe i na ovaj klub te se nadam da će barem jedna ljubav „pasti“ i ovdje, kazala je Vodopija.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić je pozdravio okupljene i pohvalio dobru energiju koja se osjeća u ovom klubu-knjižari.

– Najljepše riječi za ovaj klub su one gospodina Mire s kojim sam pričao prije otvaranja i koji mi je rekao: „Ovo je Puli trebalo“ – i drago mi je da smo to doživjeli, kazao je Miletić.

Mihaela Majcen Marinić, voditeljica Službe za knjigu i nakladništvo Ministarstva kulture Republike Hrvatske kazala je da projekti udruge Sa(n)jam knjige u Puli oduvijek nailaze na podršku ministarstva jer su toliko dobri da se odupiru svim ideologijama.

– Oni se bave samo jednom ideologijom, a to je ideologija knjige i to je jedina ideologija na koju pristajem. Kupujte knjige, učlanite se u klub, čitajte i pomognite da ovaj projekt dugo živi, kazala je Majcen Marinić.

Na otvaranju je bila prisutna i Leonida Kovač, autorica knjige „Nasta Rojc: Ja borac“ čije je predstavljanje prvi službeni program kluba-knjižare Giardini 2.

– Svjedočimo civilizacijskoj i kulturalnoj površnosti u kojoj je knjiga i čitanje ono što postaje najprije zanemareno. Meni su knjige uvijek spašavale život, a Magda je sa svojom ekipom sada stvorila ovo predivno mjesto koje mene podsjeća na dva pariška utočišta koja su se nalazila jedno pored drugog u 20-im godina prošlog stoljeća – Kuća prijatelja knjiga koju je vodila Adrienne Monnier i Shakespeare and Company koju je vodila Sylvia Beach. Te dvije knjižare nekakvom su transverzalom vezane za Pulu. Ne znam da li vam je poznato, ali Sylvia Beach je vlastitim novcem objavila prvo izdanje Joyceovog „Uliksa“ kada ga nitko nije htio izdati. Joyce je živio u Puli i za nju nije imao dobre riječi, a jednako je bio podao i prema Beach koja je zbog „Uliksa“ i bankrotirala. Kada je njegov roman doživio slavu i imao svoja američka izdanja za koje je Joyce dobio veliki novac on se nije sjetio Sylvije Beach koja je tada grcala u dugovima. Ja se nadam da Magda neće bankrotirati te da će pomagati vrijedne pisce i književnice i poticati ovakve važne projekte i znati procijeniti tko zaslužuje da ga potpomogne, a tko ne, kazala je Kovač.

Na otvaranju je bio i autor i izdavač Vladislav Bajac koji je kazao da je jedni kompliment koji se može kazati za pozne godine jest da je kasno za propadanje.

– Ja sve ovo vidim kao dio jedne dugotrajne borbe bez obzira što to zvuči patetično, ali na svim našim jezicima na isti način se borimo protiv popriličnog broja ljudi koji ovo ne razumiju. Mene je oduvijek šarmirao taj ženski princip i u Sajmu knjiga i u ovom njegovom nastavku jer je to taj zajednički duh na kojem je Magda radila godinama. Važno je da se događaju ovakve pojedinačne stvari jer liberalni kapitalizam voli monopole, a sve ono loše na kraju propadne dok nešto ovakvo ne može, zaključio je Bajac.

Tekst i fotografije Boris VINCEK

Leave a Reply


+ 6 = 8

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum