Pula dobiva prvi klub-knjižaru Giardini 2

Povodom pokretanja Kluba-knjižare Giardini 2 koja će svoja vrata otvoriti 26. travnja u prostorima Udruge Sa(n)jam knjige u Istri na adresi Giardini 2 u Puli u četvrtak, 16. travnja održana je konferencija za novinare na kojoj su sudjelovali direktorica Sa(n)jam knjige u Istri Magdalena Vodopija koja je idejno osmislila rad kluba-knjižare, umjetnik i koreograf Matija Ferlin zaslužan za uređenje prostora i knjižarka Vlatka Balinčić koja je kreirala knjiški postav.

– O Sajmu knjiga po kojem je naša udruga prepoznata govori se već daleko od našeg malog grada i izvan naše zemlje. U Pulu svakog prosinca stižu pisci s velikih svjetskih scena, okuplja se publika iz cijele Hrvatske, a slike festivalske živosti, kao dobar osjećaj, protegnu se kroz godinu. Uz sve to svima nam nedostaje stalni dodir s knjigom, cjelogodišnje i svakodnevno utočište ne samo za čitatelje već i za nas koji se bavimo predstavljanjima i promocijom knjiga i autora. Kultna je knjižara Castropola stvorila Sa(n)jam, a sada Sa(n)jam Castropoli na Giardinima 2 daje novu priliku osnivajući klub-knjižaru. Stvarati veliki sajam kao mali knjižar bio je veliki izazov, a sada iz velikog sajma stvarati malu klub-knjižaru još je veći. Prošli smo u 30 godina puni krug i vratili se na svoje polazište, tamo gdje knjiga istinski i pripada, istaknula je Magdalena Vodopija.

Klub-knjižara Giardini 2 djelovat će u klupskom ritmu otvorenom prema javnosti i koncepcijski će se razlikovati od uobičajenog rada knjižare. Jedinstvenost prije svega proizlazi iz modela postavke knjiga koji će se ovisno o temi mijenjati svaki mjesec, ali i u mogućnosti da svojim sudjelovanjem i prijedlozima program kluba-knjižare određuju njezini članovi, a ne tek pokretači. Zamišljena kao knjižara nove generacije, drugačija po svojoj energiji, a ne tek dizajnu ili rasporedu, svoj prostor otvorit će svim zainteresiranim članovima i omogućiti im da se susretnu s djelima i idejama, te da svoja promišljanja rasprave s piscima, urednicima, nakladnicima i prije svega s knjižarima koji će članove znalački voditi kroz tematske knjiške postave.

Prostor kluba-knjižare nalazi se na prvom katu u jednom građanskom stanu koji je prije dvije godine postao prostor Udruge Sa(n)jam knjige u Istri. Prostor podsjeća na književne salone iz nekih prošlih vremena, a nalazi se na Giardinima, poznatom Korzu – kultnom okupljalištu generacija Puljana pod krošnjama stoljetnog drvoreda. Stoga i vizualni identitet dizajnera Mauricija Ferlina implicira upravo Giardine, njegove krošnje i ideju zajedništva.

– Uređenjem ovog prostora željeli smo postići atmosferu istinskog literarnog salona. Vodila me ideja kluba, intimnog prostora koji ne podliježe festivalizaciji vremena. Čovjek sam kazališta i nisam odolio kazališnim detaljima, a sama arhitektura prostora nalagala je i opuštenost i neformalnost. Postavka knjiških polica ideja je Mauricija Ferlina i Vlatke Balinčić. Prostor smo uređivali otprilike četiri mjeseca u čemu nam je pomogla i Desanka Janković, kazališna kostimografkinja. Nadam se da smo uspjeli stvoriti mjesto odmora uz knjigu, ali i mjesto u kojem će nastajati nove ideje, kazao je Matija Ferlin.

U klupskim prostorijama članovi će moći čitati, naručiti i kupiti knjigu uz popuste; sudjelovati u klupskim programima i predlagati programski sadržaj; koristiti bogatu sajamsku biblioteku i zatražiti personalizirane preporuke knjiga od strane knjižara, autora, urednika i nakladnika. Klub-knjižara Giardini 2 bit će otvorena od ponedjeljka do petka od 17 do 22 sata, i subotom od 10 do 14 sati, a u radno vrijeme posjetitelji će se moći učlaniti u klub.

– Prvi knjiški postav okrenut je širokom području umjetnosti od filma, glazbe i dizajna do stripa i grafičke novele. Posebno smo izdvojili dio s najnovijim naslovima hrvatskih nakladnika iz područja književnosti, publicistike i humanistike te kreirali policu s knjigama autora koji su gostovali na pulskom Sajmu te policu s nobelovcima, naglasila je Vlatka Balinčić, dodavši i da će se posebnost Kluba-knjižare Giardini 2 očitovati i u inovativnom pristupu čitateljima kada će i autori, gosti kluba-knjižare postati svojevrsni knjižari te izdvojiti policu s knjigama koje su im “odredile život”.

Otvorenje Kluba-knjižare Giardini 2 održat će se 26. travnja, a program otvaranja zamišljen je kao popodnevno druženje od 12 sati uz knjige, zdravice i klupske pijaniste te večernju promociju, prvi klupski program – predstavljanje grafičke novele „Ja, borac“ Leonide Kovač i Ane Mušćet. Uz autorice na promociji će sudjelovati oblikovatelj knjige Željko Serdarević i urednica Jasna Jakšić.

Priredio B. V.

Fotografije B. VINCEK

Leave a Reply


− 2 = 2

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum