Metamedijator – posjet izložbi „Animalije“, Radio Rojcu i udruzi Čarobnjakov šešir

Učenici pulske Škole za odgoj i obrazovanje posjetili su u petak, 11. listopada izložbu Antuna Motike „Animalije“ i Radio Rojc u Dnevnom boravku te udrugu Čarobnjakov šešir u Društvenom centru Rojc uz stručno vodstvo suradnika udruge Metamedij Igora Zenzerovića, a u sklopu projekta Metamedijator.

Zenzerović je učenicima prvo želio opisati način funkcioniranja Rojca te im je pritom naglasio važnost zajedništva i suradnje bez kojih udruge civilnog društva ne bi mogle uspješno koristiti i upravljati prostorom društvenog centra. Kao primjer dobre prakse poslužio je i sam Dnevni boravak u kojem se odvijaju razni programi, ali i Radio Rojc – radio kojeg stvara zajednica i u čiji se rad svatko može uključiti.

Izložba „Animalije“ Zenzeroviću je pružila priliku da učenicima objasni pojam reduciranja u umjetnosti, sažimanja u vizualnom izražavanju kojima se naglašavaju samo glavne karakteristike onoga što se crta. On je zajedno s učenicima pokušao shvatiti koje je tehnike Motika koristio kako bi predočio kretnje njegovih životinja, ali i kojim je sve jednostavnim trikovima razbio plošnost crteža. Učenici su potom u praktičnom djelu dobili za zadatak nacrtati svoje kućne ljubimce ugljenom u vrlo kratkom roku od deset sekundi kako bi rezultati nalikovali Motikinom radu.

Tijekom posjete udruzi Čarobnjakov šešir svi su se opustili i krenuli se igrati s Omarom, Ciletom i Manuelom. Oni su im otkrili trikove žongliranja i vrtnje tanjura na štapu u čemu su se svi okušali, a oni odvažniji pokušali su se i popeti po svili. Posjet Rojcu završio je stoga u zabavi i smijehu, ali i iskušavanju vlastitih motoričkih sposobnosti i koordinacije.

Metamedijator nastavlja s radom sljedećeg tjedna kada će biti održana radionica izrade GIF-ova koju će voditi kolektiv Nji3. Učenici Škole za odgoj i obrazovanje će poslušati i dva interaktivna predavanja: ono glazbenika Marka Grbca o procesu nastajanja glazbe od prvog zvuka do kompozicije te predavanje Marka Bolkovića iz udruge Sonitus o video mappingu i svjetlosnim grafitima. Naposljetku, učenici će otići i na studijsko putovanje u Rijeku kako bi imali priliku vidjeti i doživjeti jednu Europsku prijestolnicu kulture.

Metamedijator je namijenjen educiranju djece i mladih s poteškoćama u razvoju o kulturi u lokalnoj zajednici i uključivanja u nju. Glavni cilj je pomoći u stvaranju razumijevanja, tolerancije i međusobnog poštovanja u zajednici te potaknuti dobre odnose kroz učenje i stvaranje novomedijskih sadržaja. Projekt promovira dostupnost i participaciju u kulturi kroz poticanje građanskog sudjelovanja u stvaranju novih sadržaja. Svrha projekta je suprotstaviti se težnjama pasivizacije mladih te stvoriti poticajno okruženje za njihovo aktivno uključivanje, informiranje te zanimanje za umjetnost i kulturu i razvoj vlastitih kreativnih vještina.

Projekt se realizira uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova.

Izvor

Leave a Reply


5 − = 3

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum