Izložba DINE KRIZMANIĆA i LEONIDA ZUBANA “3 Momenta” u Muzeju suvremene umjetnosti Istre

Izložba pulskih arhitekata Dine Krizmanića i Leonida Zubana naziva „3 Momenta“, bit će otvorena u petak, 8. studenog u 19 sati u Muzeju suvremene umjetnosti Istre. Riječ je o prvoj izložbi uopće koju Muzej posvećuje području arhitekture i njenim akterima te su predstavljeni radovi u cijelosti producirani za ovu priliku. Dino Krizmanić i Leonid Zuban rade na arhitektonskim projektima različitih veličina, tipologija i namjena; projektirali su i izvodili objekte u HR i izvan granica Hrvatske, sudjeluju i nagrađivani su na više urbanističko arhitektonskih natječaja u zemlji i inozemstvu, od kojih se posebno ističu Crkva Sv. Ane u Rijeci i ulazna struktura Eurasia tunela u Istanbulu.

U svojim projektima iskazuju poseban interes za istraživanje tipologije koja ostvaruje kontakt i međuodnos vanjskog i unutarnjeg prostora, a naročito mogućnost aktivacije same opne objekta u funkciji stvaranja ugođaja i poticanju događaja. Takvim načinom rada ispituju različite koncepte i pokušavaju stvoriti dodatnu vrijednost u morfologiji grada (npr. nagrađivana crkva Sv. Ane u Rijeci).

Istražuju i granične situacije između arhitekture, konstrukcije i instalacije većih dimenzija kroz primjenu novih metodologija i alata u projektiranju, poput parametrijskog projektiranja čiji su primjeri Istraživački centar za iGuzzini u Recanatiju (Italija), Kružni tok u Puli i ulazna struktura Eurasia tunela u Istanbulu (Turska). Sve navedeno pronaći ćemo, prepoznati i iščitati u koncepciji i konačnoj prezentaciji ove izložbe za čiju realizaciju autori koriste razne medijske alate ostvarujući pritom i suradnju sa M.G.K. MUSICA koji će u večeri otvorenja održati A/V nastup uživo (riječ je o prikazivanju procesa nastanka A/V instalacije koja je sastavni dio izložbe) te izvesti DJ set koji će zvučno i glazbeno konceptualno biti u skladu sa prostorom i događajem.

Dino Krizmanić diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, 1999. Leonid Zuban diplomirao je arhitekturu na Sveučilišnom institutu arhitekture u Veneciji (IUAV) 2000. Kroz svoj rad ostvaruju niz autorskih suradnji s dizajnerom svjetla Deanom Skirom na niz domaćih i međunarodnih projekata te s dizajnerom Željkom Burićem. Navedene referentne projekte potpisuju i ostvaraju unutar Urbisa sa grupom izvrsnih suradnika (F. Andrijančić, S. Pilar, L. Smriko). Audio „responsive“ instalaciju nastalu i produciranu za potrebe izložbe u Muzeju suvremene umjetnosti Istre ostvaruju uz autorsku suradnju Marka Grpca Knapića (M.G.K. MUSICA).

Priredio B. V.

Leave a Reply


7 + 6 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum