Otvorena izložba „Gradovi u tijeku“ u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre

Izložba „Gradovi u tijeku“ u organizaciji Sajma knjige u Istri otvorena je u utorak, 5. studenog u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre. Bila je to i prilika za predstavljanje vizualnog identiteta i istoimene teme ovogodišnjeg 25. Sajma, koji će biti održan od 5. do 15. prosinca u pulskom Domu hrvatskih branitelja.

Na svečanom otvorenju, uz direktoricu pulskog Sajma Magdalenu Vodopiju i koautora izložbe Mauricija Ferlina, pred mnogobrojnom publikom govorio je ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac, koji se zahvalio Sajmu na dugogodišnjoj, uvijek uspješnoj i prijateljskoj suradnji, kao i Alekseju Orelu na korištenju fotografija iz ostavštine Alojza Orela. Otvorenju je nazočio i pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica koji je izložbu proglasio otvorenom.

Magdalena Vodopija je naglasila je da je autorski tim ovom izložbom uobličio i nadogradio ideju ovogodišnjeg Sajma posvećenog Puli. Pozvala je publiku i medije da posjete web-stranicu Sajma, na kojoj je od danas dostupan detaljan raspored programa, u kojem, pored značajnih inozemnih imena, sudjeluje literarna, umjetnička i intelektualna snaga Pule, autori poput Andree Matoševića, Miroslava Bertoše, Tamare Obrovac, Igora Zirojevića, Alena i Nenada Sinkauza, Amira Alagića, zaključno s pulskom premijerom filma Tusta.

Mauricio Ferlin, prema čijem je osnovnom vizualnom rješenju stvaran postav izložbe zahvalio je autorskom timu, Povijesnom i pomorskom muzeju Istre te Gordani Milaković i Lani Skuljan Bilić uz čiju su stručnu pomoć selektirani fotografski motivi iz fundusa Zbirke starih razglednica te Zbirke fotografija, negativa i fotografske opreme Povijesnog i pomorskog muzeja Istre. Istaknuo je da je izložba nastala u procesu realizacije vizualnog identiteta Sajma i da se u razvučenom horizontalnom pikselu otvara svojevrsna nada u čvršće povezivanje (društvene) zajednice te mogućnost da se na čudesniji način doživi Pula.

Izložba je vizualni odgovor na postavljenu sajamsku temu i produkt je istraživanja ovogodišnjeg vizualnog identiteta. Naizgled jednostavnom grafičkom intervencijom – ekstenzijom piksela, na više od dvadeset različitih fotografskih motiva eksterijera i interijera Pule sa starih razglednica, promišlja tijekove grada u konstantnom ispreplitanju njezine prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Sukladno temi, Sajam se za svoju obljetnicu, više nego ikad prije, osvrće vlastitom gradu, poručujući da su svi gradovi ovog svijeta – gradovi u tijeku. Pula je za Sajam otpočetka početni grad – grad koji se unazad razvija u fotografsko sjećanje, memoriju iz koje dolazi. Fotografski motivi kao artefakti, ostavština i historijska vrijednost ili pomaknuta memorija otvaraju prostor mnogostrukih imaginarijuma o percepciji i doživljaju grada.

Autori izložbe su dugogodišnji art direktor Sajma Mauricio Ferlin, dizajnerice kolektiva Oaza Tina Ivezić i Maja Kolar, te povjesničarka umjetnosti Leonida Kovač, koja je (kon)tekstualizirala dizajnerski rad i njihovo istraživanje.

Priredio B. VINCEK

Fotografije B. VINCEK

 

Leave a Reply


− 1 = 6

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum