VIKEND SUVREMENOG CIRKUSA U DC-u ROJC

Program Vikend suvremenog cirkusa u sklopu kojeg će igrati predstave „(UN)CONNECTED“ Malinada kolektiva i „Not the right leg“ Danke Sekulović bit će održan u petak i subotu, 29. i 30. studenog, u 20 sati u Kazalištu Dr. Inat Društvenog centra Rojc.

„Predstava „(UN)CONNECTED“ nastala je kroz dugogodišnje prijateljstvo autorica. Ideje i materijal za rad pronalaze u svakodnevnim situacijama kroz koje prolaze dok provode vrijeme zajedno, na šta neizbježno utječe i njihova česta razdvojenost. Koristeći te situacije, samo sliku ili emociju, one ih transformiraju na sceni kroz pokret i tehnike suvremenog cirkusa. Na taj način bave se temom prijateljstva, utjecajem fizičke blizine i udaljenosti, komunikacijom, borbom za dominacijom… i prepuštaju se neizvjesnosti, piše u opisu predstave.

„Not the right leg“ je autobiografski solo performans Danke Sekulović, cirkuske akrobatkinje koja se krajem 2016. godine suočila s profesionalnom povredom. Cijelu sljedeću godinu provela je u oporavku od operacije koljena koji nije bio samo fizičke, već i mentalne i emotivne prirode. Rehabilitacija je bila uspješna i Danka je imala sreću da se vrati na scenu. Predstava opisuje proces oporavka i sve ono što on nosi postavljajući ključno pitanje da li je povrijeđeno izvođačko tijelo i dalje funkcionalno izvođačko tijelo? Odgovoriti na ovo pitanje znači i baviti se pitanjem habitualnog tijela, radničkog tijela i njegove upotrebne i tržišne vrijednosti. Također znači baviti se tijelom boli i zadovoljstva, bolesnim tijelom, ali i fascinantnim akrobatskim tijelom, prelijepim i grotesknim u isti mah – tijelom koje prevazilazi mogućnosti običnog čovjeka, i konačno, tijelom kao oblikom koji nam je, na kraju dana, svima zajednički, i s kojim se svi identificiramo.

„Predstava Danke Sekulović, kompozitora i muzičkog izvođača Branka Džinovića i režiserke Ane Popović pripada dokumentarističkom, lutkarskom, tjelesnom, plesnom i cirkuskom kazalištu i tvrdoglavo ne mrda iz metateatralnog konteksta, dosljedno se držeći autobiografske perspektive. Ovo je predstava koja govori o kršenju ograničenja izvođačke zone komfora, ali i o potencijalima i nagonu tijela za igrom. Ovo je topla, vesela, iskrena predstava za sve generacije“, navode organizatori.

Vikend suvremenog cirkusa organizira udruga Čarobnjakov šešir, a provodi se u sklopu projekta „Opčini me novim cirkusom!“ kojeg sufinancira Grad Pula.

Izvor

Leave a Reply


− 1 = 2

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum