Otvorena izložba „Čega se bojiš?“ u Etnografskom muzeju Istre u Pazinu

Otvorenje izložbe „Čega se bojiš? Strah u našoj svakodnevici“ održano je u petak, 13. prosinca u Etnografskom muzeju Istre u Pazinu. Na otvaranju izložbe uvodnim govorima brojnoj su se publici obratili kustosica EMI-a Ivona Orlić, zamjenica gradonačelnika Grada Pazina Mirjana Galant i kustos izložbe Mario Buletić.

 

– Htjela bih samo naglasiti da je ovih zadnjih četiri mjeseca Mario imao još jednu, usudila bih se reći klasičniju izložbu zajedno s kolegicom Mirjanom Margetić o Antonu Bošcu i njegovim rukotvorinama, odnosno umjetničkim interpretacijama svakodnevnice Istre. No vratimo se današnjoj izložbi postavljajući si pitanje: emocija u antropologiji – pomodni trend ili interdisciplinarna platforma? Pitanje emocija je u tradicionalnoj antropologiji bilo zapostavljeno nauštrb istraživanja apstraktnih sustava poput srodstva i jezika jer emocije su nešto što je teško mjerljivo i gdje se naizgled gubi na značenju. Emocije je teško znanstveno uklopiti i disciplinirati. Mario svojim radom prati suvremene tokove svjetske antropologije. U zadnje dvije dekade antropologija je sve više usmjerena na pitanje: na koji način se emocije mogu proučavati, ali i kako ih artikulirati? Jedan od načina, i po mom sudu vrlo uspješan, je i postavljanje ove izložbe. „Čega se bojiš?“ prikazuje strah kroz zvuk, sliku u pokretu, fotografiju, predmete poput zubarske stolice i oružja. Dakle bojimo se rata, boli, zmija, ekoloških katastrofa, visina, dubina, od nužnosti bijega, ali i onih koji biježe k nama. Smatra se da bez straha nema života, krećući od urođenih refleksa, primjerice straha od praznog prostora, međutim ima i teorija koje smatraju da je svaki strah ustvari u konačnici strah od smrti. Bojimo se i o tome treba razgovarati, izražavati se u najrazličitijim formatima, a muzej treba poslužiti kao platforma s početka priče na koju će se upravo na ovakav način, kroz različite prizme ukazati na emocije. Hvala Mariju koji nas je sve potaknuo na razmišljanje pa i o tome koliko smo sretni jer živimo bez većina ukazanih nam bojazni i strahova, kazala je kustosica EMI-a Ivona Orlić.

– Kao prvo želim čestitati autoru Mariju Buletiću i organizatoru ove izložbe Etnografskom muzeju Istre na ovako inspirativnoj i osebujnoj izložbi koja se ustvari tiče svih nas. Strah je jedna od temeljnih i najjačih emocija i ta nas emocija na neki način i čini ljudima. Svi mi osjećamo strahove od objektivnih do subjektivnih koji utječu na naše živote i na naše ponašanje. Radi se o vrlo inspirativnoj temi što se vidi i po velikom broju suradnika, a ono što je važno jest da su se na izložbi uklopili ne samo izložbeni predmeti već i multimedijalni sadržaj pa mi kao posjetitelji imamo potpuni doživljaj tog straha koji po izloženom vidimo da ima različite dimenzije, kazala je Mirjana Galant, zamjenica gradonačelnika Grada Pazina.

– Puno je suradnika koji su doprinijeli ovoj izložbi i zahvaljujem svima koji su ovdje prisutni i oni koji nisu mogli biti tu. Sretan sam što je ova avantura napokon završila jer od samog početka ni meni nije bilo jasno u kojem smjeru ide. Ivona i Mirjana govorile su o tim stvarima koje su nit vodilja od samog početka – dakle univerzalnost te emocije, sveprisutne u našim životima, koja usmjerava naša razmišljanja i postupke, naše odnose prema ljudima, stvarima i drugim emocijama. Radi se o temi koja je jako opipljiva, ali opet teško savladiva. Ova izložba od samog početka nije imala pretenziju davati odgovore jer njih ima onoliko koliko si ih čovjek sam može dati. Ja sam te odgovore ili suočavanje s tom temom išao tražiti u nekim znanstvenim temeljima, a to je značilo ići prema prirodnim i društvenim znanostima. No sve to nije dovoljno jer svatko nudi svoje odgovore koji su svi točni i ispravni tako da nisam mogao odustati od svega toga. Paralelnim putem fokusirao sam se i na kulturne aspekte straha koji su značajni za antropologiju i etnologiju, dakle disciplinu kojom se mi bavimo. Strah je univerzalna emocija i to mi je na početku bio izazov na koji sam se zakačio. Budući da je strah jedna jako subjektivna stvar odlučio sam spojiti i više različitih pogleda – ne samo znanstvenih već i umjetničkih, kazao je kustos izložbe Mario Buletić koji je potom nabrojao brojne suradnike – institucije i pojedince – koji su potpomogli u stvaranju ove izložbe.

Mreža suradnika na izložbi – su-kreatora pojedinih segmenata – je izrazito razgranata. Idejni koncept i autorstvo izložbe potpisuje Mario Buletić, viši kustos Etnografskog muzeja Istre. Zvučnu instalaciju za potrebe izložbe napravili su glazbenici Alen i Nenad Sinkauz koji su nakon uvodnih govora imali i jedan glazbeni nastup uživo. Autorski video rad izradio je multimedijalni umjetnik Davor Sanvincenti, dok se za uvodnu foto-instalaciju pobrinuo Dejan Štifanić. U izložbi su korišteni i radovi drugih autora: crteži Nadana Rojnića, rad Josipa Pina Ivančića, kratki igrani film Nine Violić, fotografije Romea Ibriševića. Posebno se ističe reportažna serija fotografija Sergeya Ponomareva, za koje je autor nagrađen Pulitzerovom nagradom. Postav izložbe osmislio je Emil Jurcan, a grafičko oblikovanje potpisuje Tihana Nalić. Dragan Dimovski, muzejski preparator, pobrinuo se za tehničku realizaciju izložbe. Međuinstitucionalna suradnja također je prisutna pa je doprinos izložbi dao i Diego Han, povjesničar s Instituta za povijesna istraživanja u Rovinju. Veliki dio izloženih predmeta dolazi iz različitih hrvatskih muzeja: Muzeja grada Pazina, Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Etnografskog muzeja Zagreb, Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, Muzeja grada Rovinja, a dio izložene građe je i iz privatnih kolekcija.

Izložba će biti otvorena do 31. svibnja 2020. godine. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Istarska županija.

Tekst i fotografije Boris VINCEK

Leave a Reply


4 + = 5

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum